lördag 30 augusti 2008

Kungsängen by night

Igår körde vi upp till Stockholm på rekordtid till kompis Tomas 30-årsfest. Då försökte jag ge mig på att mobilblogga för första gången, men det var en teknikfientlig dag så inlägget ser ni nu nedan i kursivt på gammalt hederligt bloggersätt.

Nu är det dagen efter. Jag har en lite sliten blick och sprucken röst efter gårdagskvällens singstar-battle. Jag har dock haft sovmorgon för första gången på tio månader, fast det hjälper ju föga att man sover till halv tio när man kom i säng tre iofs. Kaffe! Det var riktigt kul och vi lämnade sist (!), vilket borde hjälpa upp min partystatistik som kronisk tidig-hemgångare.

Litteraturkoppling till det här? Eh, recepten på de himmelska tårtorna var från kakboksförfattaren Mia Öhrn... Hon var för övrigt även med på festen och vi pratade kakboksinspiration, mediaexponering och bilvax.

-----------------
väg mot sthlm. Mammas nya kille har precis börjat på P3. Nu förklarar Thunder hur man strider mot anabola stridsmonster i en underjordisk vetenskapsvärld genom en dna-spiralsattack som spränger ljudvallen genom frontalloben. Fiiiiiight!! Fruktansvärt roligt.



Mrs Fifties

Jag har nyligen läst ut två böcker som berör kvinnors situation på 50-talet. Av det jag läst får man vara hyfsat glad att man slapp genomlida det årtiondet, eller åtminstone den generationens män. Jämställdhetsarbetet kanske går för långsamt men med lite perspektiv så har det ändå hänt en del. Här kan man läsa recensionerna av Ehe die Spuren verwehen och En kvinnas val.

Imorgon (eller idag eftersom klockan passerat midnatt) så tar vi Silversaaben upp mot Stockholm för en 30-årsfest. Så mycket tid till annat blir det nog inte tyvärr. Soffan är inte med oss utan spenderar helgen med sin moster och vi får väl åka hem hyfsat tidigt på söndagen för att hämta upp henne. Men det ska bli kul med party i alla fall. Jag planerar att läsa i bilen, men måste nog jobba lite också. På måndag väntar Köpenhamn!



måndag 25 augusti 2008

Den danska döden

Jaha, det var det. Jag ska börja åka danska döden igen, dvs DSB-tåg. Jag hade fått höra att projektet skulle drivas från Malmö. Det var fel. Så på måndag är det dags att cykla till stationen, hämta en kaffe, springa till spåret och invänta den dagliga förseningen.

Fast det som är bra är att resan bara är till Köpenhamn och nu kommer det att bli dedikerad lästid. Det är inte så illa ändå.



söndag 24 augusti 2008

Skumtomten

Jag är ju inte precis Mrs Current Affairs. Johan Theorins andra bok, Nattfåk, kommer snart ut och jag har precis avslutat hans första, Skumtimmen. Den var bra, stämningsfull och svår att lägga ifrån sig. Klicka på titeln för en utförligare recension.

Annars kämpar jag med tyskan och har dessutom precis börjat läsa på Wicked. Skitsvår att komma in i, men jag hoppas den blir bättre.

Lite nervös inför morgondagen. Då får jag reda på om jag hamnar hos den stora mobiltelefontillverkaren eller de danska tågen. Gissa vad jag hoppas på...



fredag 22 augusti 2008

Lästrion

Jobb och ett plötsligt sjukhusbesök har legat i vägen för svaren till nästa lästrio som En annan sida lade ut igår. Det surfas faktiskt inte lika flitigt på jobbet som man kanske kan tro!

Temat är de tre bästa tantsnuskböckerna och detta ämne kommer nog avslöja en del om bokbloggarnas ålder. Vi som "var med" på 80-talet och de som föddes då... För mig var temat både lätt och svårt, för man tyckte att en del av böckerna var så bra DÅ, men knappast NU. Men ok, om jag ska följa mitt typ 15-åriga hjärta så var det:

If tomorrow comes (Tracys hämnd) av Sidney Sheldon. Om unga, vackra Tracy som är gravid och ska gifta sig med sin drömman, men som i ett slag förlorar allt, hamnar i fängelse, får missfall, bestämmer sig för att ta en gruvlig hämnd och lyckas! Man tyckte det här var så bra, så bra när den kom.

Häromdagen såg jag TV-serien i två avsnitt som gjordes på 80-talet. My god, de pastellbleka färgerna, sminket, håret (!), kläderna och inte minst musiken. Det var en lätt komisk upplevelse.

Hästarnas dal av Jean M Auel. Visserligen utspelas den här boken på stenåldern, men googlar man lite på FNL-litteratur (Flärd, Njutning, Lyx) så räknas serien om Ayla in där ibland, så jag tar med den här.

Lace av Shirley Conran. I Mamma Mia-aktuella tider kan man se vissa likheter med Lace. Den handlar om Lili som har tre potentiella mödrar och samlar dem för att ta reda på vem som är den riktiga. I Lace II ger hon sig ut på jakt efter fadern, som också är en av tre möjliga...

Nu blev jag faktiskt lite sugen på att läsa om något 80-talsalster. Det skulle vara roligt att se hur skrattretande (?) de ter sig 2008. Jag har ett par som ligger som aldrig blev recenserade, så kanske startar med dem.



torsdag 21 augusti 2008

Efterlysning

Kurt vill hitta någon ny sci-fi/fantasyförfattare att läsa. Hans nuvarande husgudar är Alastair Reynolds, Terry Pratchett och Neil Gaiman, men det kan ju vara kul att upptäcka andra också.

Jag är dåligt bevandrad i genrén. Jag gillar själv inte Tolkien-kopior som dräller av alver och oknytt, men kan uppskatta en god sci-fi, fast har mest läst det som finns här hemma.

Har ni några tips, bokbloggare och andra?



måndag 18 augusti 2008

Eggvena weekend



Klicka på bilderna för större format

1. Eggvenaidyll

2. Champagne säger du? Excellent choice!

3. Oskar spanar in nya lekkamraten

4. Soffan spanar in kameran.




söndag 17 augusti 2008

Livet på landet

Vi har befunnit oss på den västgötska landsbygden i dagarna två utan uppkoppling! Det var hårt, men vi klarade det... Nu är dock ordningen återställd och vi sitter i soffan med varsin laptop och bloggar järnet.

Det var en fin helg hos kompis Katarina och Lars där vi kom med sol till Eggvenabygden efter två veckors regn. Vi tog förstås åt oss av äran! Vi åt gott à la Nigella, hade trevligt och det var roligt att se våra jämngamla bebisar snacka ut :-)

I bokväg blev det också en givande weekend. Katarina hade en stor bokhög liggande som hon tänkte skänka bort och jag försåg mig snabbt. Följande fick jag med mig hem:

Barskrapad av Barbara Ehrenreich. En wallraffare bland de lägst betalda serviceyrkena i USA.

Brustna hjärtans café av Lolly Winston. En slags chick lit om en änka. Det är mycket döden i min läsning nu.

No time for goodbye av Linwood Barclay. En thriller som vid första anblicken påminner mig mycket om The woods.

Sommarsystrar av Judy Blume. Om hur den starkaste vänskap kan förändras.

The savage garden av Mark Mills. Jag har velat läsa den här boken länge. Jag gillade hans Amagansett och har förhoppningar om The secret garden som utspelar sig i Toscana på 50-talet.

Värsta mammans handbok av Kate Long. Om moderskap i alla former. I can relate.

Imorgon kommer ett par bilder. Nu ska jag titta på American Psycho.



torsdag 14 augusti 2008

Tyska infall

Ända sedan Ett år av magiskt tänkande kom ut har jag velat läsa den, mycket på grund av den otroligt vackra titeln. Jag föreställde mig dock att det skulle bli en sorglig upplevelse och drog mig lite för att sätta igång. Jag kan vara väldigt blödig, men blev överraskad av hur boken kunde beröra mig som den gjorde utan att jag grät stormfloder. Klicka på titeln för recension.

Nu har jag galet nog börjat läsa en bok på tyska, Ehe die Spuren verwehen av Christine Brückner. Jag minns den som bra på den tiden jag typ kunde läsa böcker på tyska, vilket torde vara 7-8 eller snarare 15 år sedan för att vara exakt. Nu känns det inte som jag kan det längre, men jag tragglar på ändå. Hoppas att det är värt det...



onsdag 13 augusti 2008

Förfall

Jag har nog blivit äldre ändå, åtminstone känns det så idag.

Jag var under lång tid en sån där som tränade relativt mycket och hårt. Jag har i åratal svettats floder i lika svettiga och sunkiga kampsportslokaler, jag har boxats, sparrats, spinnat, pumpat, joggat, dansat, gympat och simmat. Damn, jag simmade i rask takt ända fram till vecka 40 i min graviditet. Och för det har jag idag - ingenting!

Efter att Sophie föddes för snart 10 månader sedan så har jag bedrivit mycket sporadisk fysisk aktivitet (jag räknar inte barnvagnspromenader). Det har varit lite armhävningar och situps, några stapplande joggingrundor inför bröllopet, men inte så mycket mer.

I samband med att jag började jobba tänkte jag också försöka komma tillbaka till en mer regelbunden träningsrutin. Jag började med en joggingrunda, flåsade som en astmasjuk kamel efter typ 6 minuter och gav upp. Igår var det dags för pump, vilket brukade vara min paradgren i forna tider då jag lassade på en massa vikt och körde järnet. Igår insåg jag iofs att jag nog fick ta det lilla lugna och lade på modest med viktplattor, men trots det blev jag tröttare än någonsin, fick tunnelseende, illamående och vadkramp. Vilket vrak man blivit.

Idag har jag föraningar om den grymma träningsvärk som komma skall och känner mig mer än lovligt sliten. Jezus, det kommer att bli en låååång väg tillbaka.

Det här inlägget har ingenting med böcker att göra btw. Jag lovar att bättra mig ;-)



tisdag 12 augusti 2008

Försoning

Jag har länge tänkt läsa Ian McEwans Atonement (Försoning), men nu föll det sig så att vi hyrde dvd:n för ett par dagar sen. Det var ett otroligt vackert foto och vi var båda överens om att sista tredjedelen var stark, men att resten av filmen inte var fullt lika övertygande.

Jag känner mig inte så motiverad att läsa boken längre i alla fall, utan har nu riktat blickarna mot On Chesil beach i stället. Bokidioten har precis recenserat den och är inte så imponerad, men jag ska nog ändå ge den en chans trots att den verkar riktigt sorglig. Eller ska jag?



söndag 10 augusti 2008

Ännu ett år

att lägga till handlingarna. Närmare 40 än 30 om man så vill, men det är inte så illa som det låter(?) "Inte gick du och sa att du var närmare 10 än 0 när du var 6 år" som Kurt uttryckte det. Och det gjorde jag ju faktiskt inte.

Jag har haft en jättebra dag som inleddes med frukostbricka buren av make och barn med fina presenter. I bokväg fick fick jag Nigella Express kokbok, precis som jag önskat mig. Jag trodde först den engelska versionen kanske skulle bli svår att översätta till svenska mått, men det visar sig att måttangivelser numera är i gram, ml och och dl även i Storbritannien. Holy smoke, tänk att britterna har gått över till europeisk standard till slut! Fast jag utgår ifrån att man fortfarande beställer en pint of lager på puben?

I ett annat paket låg Jan Berglins Män är från Marstrand, kvinnor är från Ven. Ofta är han så fantastiskt träffsäker i sin torra humor, jag kan slå upp vilken sida som helst och börja fnittra. Exemplet nedan är inte från boken, men väldigt representativt ändå.




torsdag 7 augusti 2008

Var är Jane Eyre?

Har ni läst Jane Eyre? Vill ni veta vad som hände den gången hon försvann - blev kidnappad - ur sin egen berättelse? Då ska ni läsa Jasper Ffordes The Eyre affair, en av de bättre böckerna jag snubblat över i år. Seriös, rolig, intelligent science fiction. (Har man aversion mot sf tycker jag man ändå ska ge den en chans, den liknar inte det som brukar representera genrén) Recensionen hittar ni här.



måndag 4 augusti 2008

Första dagen...

..på jobbet gick smärtfritt, bortsett från att jag tagit på mig ett par alldeles för trånga skor som gav mig båda kramp och blåsor.

Semestertiderna verkar inte riktigt över för det var relativt folktomt så jag gissar på en soft vecka. Några uppdrag har jag inte hört ett ljud om, så det blir nog med stor säkerhet kontorstjänst. Det kan vara skönt med en mjukstart, men jag kom in i jobbet förvånansvärt (läskigt) snabbt. Efter ett par timmar kändes det i princip som om jag aldrig varit borta några nio månader, utan kanske snarare nio dagar. Jag tror att det är positivt, men jag är inte helt säker...

Ikväll blir det lugnt, jag ska läsa så mycket som möjligt i The Eyre affair. Den är riktigt bra!



söndag 3 augusti 2008

Sista dagen..

..på föräldraledighet och semester är här. Imorgon börjar "allvaret" för mig, medan Kurt tar vid som hemmapappa de kommande sex månaderna. Jag tror det kommer bli jättebra.

Det här är några saker jag gjort under min ledighet:

Gift mig
Spelat klart Zelda the twilight princess
Skrattat varje dag, bebisar är festliga.
Läst många böcker om barn - och några andra
Bytt ungefär 1 miljon bajsblöjor
Undagtagslöst gått ut med barnvagnen var dag
Kommit ikapp med alla foton som ska sättas in, fast nu har jag en bröllopsbacklog
Blivit duktig på att hitta på nonsenssånger
Tränat mindre än någonsin, nu ska det bli ändring på det
Tittat på Nyhetsmorgon
Blivit bättre på att koda html och CSS
Lärt mig somna om på ungefär två sekunder var och närsomhelst
Druckit en och annan kaffe latte
Dansat pole dance (under möhippan)
Sett hela Brideshead revisited
Lärt mig göra allting med en arm (medan man har bebisen på den andra)
Lagat storkok med barnmat
Lärt mig ledmotivet till Svampbob Fyrkant


Vem bor i en ananas djupt i det blå

Svampbob fyrkant

Är gul och porös, absorberar som få

Svampbob fyrkant

Jag varnar dig kompis, visst finns det en risk

Svambob fyrkant

Bob får dig att gapa precis som en fisk

Svambob fyrkant

Svambob fyrkant

Svambob fyrkant

Svambob fyrkant



lördag 2 augusti 2008

Newly weds

Vi gifte oss den 7 juni i år på Örenäs slott i Skåne och nu är äntligen alla tackkort utskickade så då kanske det är lagom att go official på Book Pond också :-)

Här är några bilder från den fantastiska dagen. All creds till vår fotograf Martin Fryxell. Tack alla ni som var där!








Arkiv

juli 2008 augusti 2008 september 2008 oktober 2008 november 2008 december 2008 januari 2009 februari 2009 mars 2009 april 2009 maj 2009 juni 2009 juli 2009 augusti 2009 september 2009 oktober 2009 november 2009 december 2009 januari 2010 februari 2010 mars 2010 april 2010 maj 2010 juni 2010 juli 2010 augusti 2010 september 2010 oktober 2010 november 2010 december 2010 januari 2011 februari 2011 mars 2011 april 2011 maj 2011 juni 2011 juli 2011 augusti 2011 september 2011 oktober 2011 november 2011 december 2011 januari 2012 februari 2012 mars 2012 april 2012 maj 2012 juni 2012 juli 2012 augusti 2012 september 2012 oktober 2012 november 2012 december 2012 januari 2013 februari 2013 mars 2013 april 2013 maj 2013 juni 2013 juli 2013 augusti 2013 september 2013 oktober 2013 november 2013 december 2013 januari 2014 februari 2014 mars 2014 april 2014 maj 2014 juni 2014 juli 2014 augusti 2014 september 2014 oktober 2014 november 2014 december 2014 januari 2015 februari 2015 mars 2015 april 2015 maj 2015 juni 2015 juli 2015 augusti 2015 september 2015 oktober 2015 november 2015 december 2015 januari 2016 februari 2016 mars 2016 april 2016 maj 2016 juni 2016 juli 2016 augusti 2016 september 2016 oktober 2016 november 2016 december 2016 januari 2017 februari 2017 april 2017 maj 2017 juni 2017 juli 2017 augusti 2017 september 2017 oktober 2017 november 2017 december 2017 januari 2018 februari 2018 mars 2018 april 2018 maj 2018 juni 2018