onsdag 29 oktober 2008

Vi läser

Jag har läst Vi läser nu och kan inte annat än att sno Anna Winbergs sammanfattning. Jag hade inte kunnat säga det bättre själv:

Bra, smart, kul och framförallt rappt skrivet...Om man får önska skulle den kanske kunna bli lite, lite mer arty i sitt uttryck men annars är jag till min stora förvåning stormförtjust. Jag blev upplyst, berörd och inspirerad. Dessutom: snygga illustrationer! Sedan klarade den alla tidningars måste nummer ett: den innehöll ett test (som dessutom var så välgjort att det stämde på pricken och fick mig att garva högt). Men när vi löst frågan om en vettig svensk litteraturtidskrift uppstod plötsligt ett nytt problem. Inget (och då menar jag inget) förlag kan uppenbarligen göra vettiga annonser. Shape it up, would' ya? Väck mitt habegär goddammit!)...

Trots att jag gillar tidningen är det konstigt nog inte många böcker som fångar mitt intresse förutom Sista boken från Finistère, men den hade jag förstås tänkt köpa ändå. Bodil Malmsten är en av få författare som jag inte kan tänka mig att ha annat än inbundna böcker av.



måndag 27 oktober 2008

Multinationell dag

Mitt favoritfik på Malmö station har stängt. Det är för trist, för utsugarstället har jag ingen lust att sponsra och dessutom var det jordens kö dit idag. Kom på att det tyska bageriet var helt tomt, så det fick bli tyskt kaffe idag. Eller åtminstone tysk von Lidl-mjölk. Reklamen är rolig, men det känns liksom inte bra. Jag som aldrig skulle sätta min snobbiga fot på Lidl..

Så ska vi (=jag, apropå helgens diskussioner om man och folk...) försöka bli lite mer bokmässiga igen. Kan meddela att när jag kom över till Wienerbrödens förlovade land så hade Hanne Vibeke Holst kommit upp på annonspelarna med sin nyutkomna bok Dronningeofret (Drottningoffret fritt översatt). Det är den tredje och sista delen om Charlotte Damgaard och maktkamperna i den danska regeringen. Jag har inte läst någon av böckerna, men såg filmatiseringen med Alexandra Rappaport för ett par år sedan. Oklart när svensk översättning kommer.

Imorgon inträffar en svensk litterär begivenhet som alla bokbloggare väl nämnt vid det här laget: ett nytt litteraturtidskrift ser ljuset. Vi Läser heter den och jag tillhör inte den prioriterade skara som får gå på releasefester eller får förhandsex (bara lite bitter) utan jag får snällt ta rundan förbi Pressbyrån och införskaffa ett ex imorrn eftermiddag. Recension återkommer.

Nu ska jag gå och läsa min brittiska bok



söndag 26 oktober 2008

Party party


Det har varit en helg full av festligheter. Igår lördag var det tjejmiddag, där bland annat halva bokklubben var representerad, och det bjöds på fantastisk mat- och vinmeny. Kvällen avlutades på nattklubb. Det var ett tag sedan jag var ute, men jag fick se tillräckligt med mänskligt förfall och förnedring under en timme för att känna att jag knappast missat något..

Sent i säng och ganska seg i morse, men det var ju bara att hoppa upp och gratulera 1-åringen som sken som en sol i spjälsängen redan 06:30 i stället för ordinarie 07:30. Både Kurt och jag hade glömt bort tidsomställningen, så det har bara varit att jobba ikapp under dagen.

1-årskalas blev det under eftermiddagen och Sophie fick massa fina presenter och en alldeles egen liten tårta vars beståndsdelar hamnade lite varstans enligt Soffans omfördelningsprincip. En del måste dock ha åkt in i munnen för vi kunde konstatera att hon blev hög som ett hus och speedad som en båt av sockret, som hon inte introducerats för förut. Det kommer nog dröja till typ nästa födelsedag innan vi ransonerar ut den varan igen.

Känner mig sliten nu och är inte det minsta sugen på en ny hektisk jobbarvecka imorrn. Men ska gå och lägga mig och varva ner och läsa redan nu, så kanske jag mår bättre imorrn med lite mer än fem timmars sömn i kroppen.



tisdag 21 oktober 2008

The pelican brief

går på TV just nu och får mig att tänka på John Grisham. Människan är som en maskin och levererar undantagslöst böcker varje år. De sista få har han försökt skriva om något annat än skarpa jurister som slåss i underläge mot brottssyndikat och konspirationer, t.ex. The Innocent Man. Men old habits die hard så den senaste i raden, The Appeal, är tillbaka på kända jaktmarker. Den är som någon slags blandning mellan Erin Brokowich och - en John Grisham-roman antar jag. Han är extremt leveranssäker och jämn, sällan dålig, men safe. En typisk flygplatsförfattare som man köper när man behöver något tryggt till resan.

Min nästa bok blir ingen Grisham. Idag kom Adlibris-paketet och nu har jag lite annat att läsa. Ska nog börja på Marie Jungstedts I denna ljuva sommartid redan ikväll. 3D-blodfläckar på omslaget verkar vara the shit of the year. Jämför bara med Låt den rätte komma in.



fredag 17 oktober 2008

Hoppla, Helg

En soffa, kväll, TV, helg. Stinn av lyxmiddag, smågodis och vin och det är oslagbart skönt. En tuff vecka ligger bakom mig då jag mest bara jobbat. Det är fullkomlig Wahnsinn på bygget och jag är så trött på danskarna (Kurt tror att jävla dansklandet som är byggt på kalksten kommer sjunka i havet snart, men frågan är hur snart det egentligen sker?) Men skit i det nu, vi har två lediga dagar framför oss (bara jobba lite), vi har precis kirrat barnvakt imorrn kväll and life is good.

Jag har läst ut en gammal dålig bok och börjat på Jodi, se tidigare inlägg. Snart kommer recension som sågar Skjut i mörkret. De är som roligast att skriva, he he :-)

Nu är det Wedding Crashers på televisionen. Rrrooooligt.

Oh, och om ni vill se en riktig västernhjälte så klicka här!



måndag 13 oktober 2008

Ett litet paket

Nu har jag fått en sneak peak på Manuset. Alla actionälskare har något att se fram emot, I tell ya. Nu återstår bara att Finna Frikostig Finansiär så är saken biff.

Igår klickades det hem lite böcker från Adlibris. Jag köpte nämnda Fallen. Jag kom på för sent att jag borde ha tagit den på engelska, men nu blev det billigt iaf. Kurt fick två sci-fi, House of Suns av Alastair Reynolds (hans senaste) och Ender's game som vi båda hört mycket gott om. Den är även på min Att-läsa-lista.

En vecka till av för mycket jobb ligger framför mig och så ska vi börja fundera på SoffiProppens 1-årsdag! Ett par skor eller ett koppel kanske kan passa som födelsedagspresent. Hon tultar stolt runt hela lägenheten nu, en gång som liknar den hos en mycket onykter stelopererad person.. Det är ganska sött.



fredag 10 oktober 2008

Snålskjutsblogga

Martin är på besök och eftersom han är en speedbloggare som dokumenterar allt vi gör och säger och tappar i toastolen... så tänker jag inte öda tid på att själv förklara utan nöjer mig med att länka till The Fryxell Blog för den 10 oktober.

Förresten, ni missade väl inte Den Itusågade Kaninen 18:30? Click to play.




torsdag 9 oktober 2008

Bokklubben har sagt sitt

Precis hemkommen från en kväll av trevligt snack och för mycket vin med tanke på tidpunkten jag ska upp imorrn. Ranelid avhandlades - förstås. Och vi tyckte diametralt olika - förstås. Det är det som är så intressant och inspirerande och det var nästan så jag kände mig manad att ändra betyget. Men bara nästan.

Nästa man till rakning blir inte Jodi utan Oates. Joyce Carol i förnamn och hon fick inte Nobelpriset i år heller som vi alla vet vid det här laget. Vi ska läsa Fallen och det enda jag vet om den är att det var ett snyggt omslag. Jag känner mig mycket nöjd med det beslutet.

Nu ska jag packa väska etc för morgondagen innan jag dunar in. Ska bara...



tisdag 7 oktober 2008

Alla läser Jodi!

När jag kikar runt bland mina medbokbloggers så är det ett namn som återkommer ganska ofta i läslistorna. Jodi Picoult verkar vara the flavour of the month sas. Jag hade helt missat henne tills jag började se henne återkomma hos Bokbabbel å andra. Är hon sååå bra?

Det är alltid kul att upptäcka en ny författare, så själv köpte jag Second Glance när jag var i London senast. Imorrn ska vi ha bokklubb, så jag funtar på att försöka sälja in den. Är det en bra idé tro?



söndag 5 oktober 2008

Hemmahelg

Första helgen på kanske en månad som vi varit hemma båda två efter utflykter till London, Vegas, Stockholm, High Chaparall. I den prioritetsordningen, kanske.. Skönt att slappa och ta det lugnt, njuta av höstvädret, ta sovmorgon for once, äta svullbrunch. Jag har läst vidare i The Duchess, som är en fascinerande biografi om en av prinsessan Dianas förfäder, och skrivit klart recensioner till Brustna Hjärtans Café och Kvinnan är första könet.

Mina medbloggare har nyligen lämnat ifrån sig kvartalsrapporter över sin lässtatistik och jag fattar inte hur mycket de läser. Martina häpnas över att hon "bara" lyckats klämma 6 böcker per månad. What! Fast ok, jag brukade också vara en sådan där supersnabbläsare, men nu ligger väl min konsumtion på någon pinsam medelsvensson-en-bok-i-veckan-nivå. Jag har funderat över varför och kommit fram till att:

Så låter alltså mina bleka ursäkter.




onsdag 1 oktober 2008

Nämen, där är ju den!

Jag går in en liiiiiten runda på Pocketshop på Malmö Central på väg hem från Danskland. Men observera, jag köpte ingenting! Jag lade dock märke till ett bokomslag som verkade väldigt bekant.

A bit of a blur är skriven av basisten Alex James i det forna popundret Blur och omslaget är ett porträtt gjort av konstnären Julian Opie. När jag nyligen var i London på Portrait Gallery hängde det där på en vägg, en tavla gjord med hjälp av datorgrafik som "andas"; ögonen blinkar och bröstkorgen häver sig upp och ner. Jag var aldrig något riktigt Blur-fan, men porträttet är riktigt coolt och väldigt Harry Potterskt.



Arkiv

juli 2008 augusti 2008 september 2008 oktober 2008 november 2008 december 2008 januari 2009 februari 2009 mars 2009 april 2009 maj 2009 juni 2009 juli 2009 augusti 2009 september 2009 oktober 2009 november 2009 december 2009 januari 2010 februari 2010 mars 2010 april 2010 maj 2010 juni 2010 juli 2010 augusti 2010 september 2010 oktober 2010 november 2010 december 2010 januari 2011 februari 2011 mars 2011 april 2011 maj 2011 juni 2011 juli 2011 augusti 2011 september 2011 oktober 2011 november 2011 december 2011 januari 2012 februari 2012 mars 2012 april 2012 maj 2012 juni 2012 juli 2012 augusti 2012 september 2012 oktober 2012 november 2012 december 2012 januari 2013 februari 2013 mars 2013 april 2013 maj 2013 juni 2013 juli 2013 augusti 2013 september 2013 oktober 2013 november 2013 december 2013 januari 2014 februari 2014 mars 2014 april 2014 maj 2014 juni 2014 juli 2014 augusti 2014 september 2014 oktober 2014 november 2014 december 2014 januari 2015 februari 2015 mars 2015 april 2015 maj 2015 juni 2015 juli 2015 augusti 2015 september 2015 oktober 2015 november 2015 december 2015 januari 2016 februari 2016 mars 2016 april 2016 maj 2016 juni 2016 juli 2016 augusti 2016 september 2016 oktober 2016 november 2016 december 2016 januari 2017 februari 2017 april 2017 maj 2017 juni 2017 juli 2017 augusti 2017 september 2017 oktober 2017 november 2017 december 2017 januari 2018 februari 2018 mars 2018 april 2018 maj 2018 juni 2018