fredag 31 juli 2009

På tur

Sista gemensamma semesterdagen styrde vi kosan norrut till Örenäs slott, där Dagen B som i bröllop stod förra året. Regnet från igår hade ersatts av sol, men story of this sommar är att så fort ett högtryck vågar sig in över Sveriges gränser blåser det i stället 75 sekundermeter, så det var vindigt värre på ägorna. Vi gick ändå en liten runda i parken och blev nostalgiska. Hade tänkt äta lunch där, men restaurangen hade hyrts i fem dagar av något slags lagsportteam (till synes från ett okänt före detta östblocksland) i blåvita, glansiga polyesteroveraller.

Vi fick ändra planerna och styrde mot Helsingborg i stället, där K kom på genidraget att tura lite över Sundet, som det kallas. Vi klev ombord på Sundsbussarna, undvek noggrant cafédelen där sunkrökarna strategiskt placerats vid ingången som en extra inbjudande faktor, och gick i stället till restaurangen. Vi fick ett bord vid fönstret, åt en överraskande god buffé för en ringa penning och hade det mysigt. Barnapan somnade i vagnen till havsutsikt, så värre kan man ha det. Självklart kom vi inte på tanken att gå iland i det gudsförgätna landet på andra sidan sundet!

Två turer senare klev vi nöjda och glada iland i Helsingborg och kompletterade veckans slottsutflykter med ett besök uppe i Slottshagparken kring Kärnan, där jag hittade några fina änder. Nu väntar en helg, och sen jobb några dagar innan semestern kan ta vid igen. Jag tror inte jag tar i när jag säger att jag hatar fakturering!




torsdag 30 juli 2009

Bombyx

Bombyx är en fransk deckare av Anne Rambach som utspelar sig i Paris, och som cirkulerade runt på bokbloggarna för ett drygt år sedan. Eftersom jag som vanligt är lite sen ur startblocken, har jag plockat upp den först nu i samband med att den blev utnämnd till nästa bokklubbsbok. Inspirerad av de goda omdömen den fick så hade jag ganska högt ställda förväntningar. För höga skulle det visa sig.

Boken är hyfsat spännande, men eskalerar till något slags James Bond crescendo mot slutet, som jag mest tycker är rörigt. Det jag gillar med den är Parismiljöerna, att huvudpersonen Diane är lite mer flerdimensionell än vad som är brukligt inom deckargenrén. Sammanfattningsvis helt ok, men lite småpinsam på sina ställen och ingenting som stannar kvar i medvetandet. Klicka på titeln för en utförligare recension.



onsdag 29 juli 2009

I slott och koja

Idag har det powerwalkats, lekparkats, brunchats, städats, lästs och utflyktats.


Vi åkte till Hovdala Slott, som vi en gång hade i åtanke för bröllopet förra året. Det ligger inbäddat bland skog och kullar, som med en gång förde tankarna till engelska hedar à la Wuthering Heights. Mycket charmigt. I en av byggnaderna var Fröknarnas café inrymt med kakor och bullar som var helt divine! Makalöst gott! Åk dit om ni har möjlighet.

Vi fikade, spatserade runt och tittade på den fina köksträdgården och en mycket nöjd S och Herr Lej vann kapplöpning över K..

Nu ska jag fila på en recension. Imorgon åker vi troligen till Örenäs slott, som blev platsen där vi till sist valde att gifta oss.





tisdag 28 juli 2009

Dagens enkät

Ska snart ta itu med dagen, men först en enkät från Snowflake. Genomgående hade jag svårt att bara välja en bok...

En författare som är värd mer uppmärksamhet: Dennis Lehane, men läs honom för guds skull på engelska! Och Alison Lurie. Hennes Foreign Affairs tillhör mina all time favorites

En överskattad författare: Where to start? Klas Östergren är ett svar. Paolo Coelho ett annat.

En lyckad filmatisering: (av en bok): Ciderhusreglerna. John Irving skrev boken, Lasse Hallström gjorde filmen.

En lyckad tv-serie: (baserad på en bok): I vår herres hage (All creatures great and small). Kommer ni ihåg den charmiga TV-serien som kom på 70-talet och har repriserats några gånger sedan dess. Jag har till och med DVD-boxen hemma.

En bok jag lärt mig något av: Ja, åtminstone inspirerat till att jag tagit reda på mer. The Poisonwood bible av Barbara Kingsolver lärde mig en del om Belgiska Kongo. En halv gul sol lärde mig en del om Biafra-kriget som jag var pinsamt okunnig om.

En må bra-bok: Vet inte hur jag ska välja. All creatures great and small, som redan nämnts ovan är en uppenbar må bra-bok. Och av någon anledning så är Skuggor i snön av Kate Fenton som en litterär snuttetrasa för mig.

En bok jag gärna ger bort till ett barn: Hermans sommar av Stian Hole och Kurt och fisken av Erland Loe

Av författarna som kommer till Internationell Författarscen i höst är jag mest nyfiken på: Jeanette Winterson! Jag älskade hennes Fyrväktaren och hon har en intressant bakgrund.



måndag 27 juli 2009

Mellandag

Idag har varit en mellandag i Malmö. Vädret har inte riktigt kunnat bestämma sig, så vi tog det säkra före det osäkra och valde bort bad. Åkte till lekplatsen vid Stadsbiblan i stället där barnet fick rusa av sig under en timme och tillgodosedde sedan lite mamma-behov genom att gå en runda inne på biblioteket.

Det som jag hade tänkt låna fanns inte inne, men jag lyckades få tag i Sue Townends The growing pains of Adrian Mole och Michael Palin's Hemingway Adventures, en stor fin bok med många foton. Jag gillar verkligen att följa Palins jorden runt-resor som nu visas på Åttan. Häromdagen blev jag påmind hos Spectatia om Palins Hemingway-resor också och kom på att jag tänkt läsa den här boken i evigheter. Så nu ska det bli av.

Helt galet av mig att låna fler böcker egentligen. Jag tror jag har ungefär 80 stycken olästa hemma nu. Men men, det är väl bokälskarens ständiga dilemma det.

Imorrn ska det tydligen bli sol, så då blir det beachen!



On beauty

Karina Ericsson Wärn, som skrev den pedagogiska Chic: den kompletta garderoben för hopplösa modemissar like myself, har nu kommit ut med en ny bok: Skönhetsbibeln.

Som namnet signalerar handlar det om topp till tå-tips för att ta hand om sin hud och sitt hår på ett naturligt och fejkat sätt (ett kapitel är helt vigt åt plastikoperationer faktiskt).
Det är väl inte så att det saknas böcker i det här ämnet direkt, men det här är en ursnygg bok som på ett enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt går igenom grunder för rengöring, make-up, hår och dofter. Jag är mycket förtjust i den.



söndag 26 juli 2009

I'm a bus driver yes I am


S tar över flygbussratten i ett obevakat ögonblick. Det ska börjas i tid som de säger. Så vi har läst extra många böcker idag ;-) Eller inte vi, men jag, så fler recensioner kommer snart.



Hello Kitty

Nej, det här har ingenting med japanska, kitschiga katter att göra utan med den världsberömda amatördetektiven Kitty Drew. I ett tidigare blogginlägg skrev jag om hur jag hittat mina gamla ungdomsböcker i en garderob och nu håller jag på och läser om dem. En recension av Kitty och den gyllene skatten kommer ni till genom att klicka på titeln.

Carolyn Keene står som författare, men bakom detta författarnamn döljer sig flera personer som ingick i det så kallade Stratemeyer-syndikatet. Edward Stratemeyer var den person som ursprungligen kom upp med idéen i början på 1900-talet och bland annat hans dotter Harriet bidrog till böckerna. Men det var framförallt Mildred Wirt Benson som formade Kitty till den orädda, självständiga och stilsäkra unga dam som läsarna kom att känna henne.

I USA hette ju Kitty som bekant Nancy Drew och varför hon fick byta namn när böckerna introducerades i Sverige spekulerar Wikipedia i kan bero på att Nancy ansågs vara gammalmodigt på 50-talet, medan Kitty var betydligt poppigare.

2005 fyllde Kitty 75 år och böckerna ges fortfarande ut. I Sverige är det den mest seglivade långserien för barn och ungdom. Den har också knoppats av i uppföljningsserier om en vuxnare Kitty (läs mer romantik) och en Lill-Kitty (vilket jag iofs personligen tycker låter kräkframkallande lillgammalt).

Trots dess popularitet vägrade de svenska biblioteken länge ta in böckerna, med hänvisning till vad man tyckte var låg kvalitet. Sydsvenskan uppmärksammade det i en intressant artikel som man kan läsa här.

Sen starten 1930 har Kitty löst över 350 fall och då hon (vad jag vet) inte åldras i böckerna utan behåller sina ringa 18 år så blir det i snitt ett fall om dagen! Inte illa!

Läs mer här:

Wikipedia
Bokmärket
Nancy Drew mystery net
Nancy Drew sleuth



lördag 25 juli 2009

Kulinariska resor

Det här året blir det ingen utlandssemester för mig. Nu efter att Kurt kommit hem från USA chillar vi mest här på hemmaplan, men det känns helt ok med en sommar i city. Det finns andra sätt att få den kontinentala känslan att infinna sig; den senaste veckan har jag t.ex ätit mig igenom delar av Europa.

Jag inledde spanskt i Norrvikens trädgårdar med en ljuvlig gul gazpacho. Häromdagen var vi på den rustika och charmiga La Couronne i Malmö och käkade bland annat Moules Frites och Boeuf Bourguignon.

Mer franskt fick jag till lunch på det utsökta Patisserie St.Gertrud med Crèpes och Flan. När jag bodde i Lyon en gång i tiden åt jag mängder med Flan, en slags vaniljkaka i pajdeg. Det är kanske inte så sofistikerat, men det är otroligt gott.

Igår bytte vi till Italien då vi lunchade på di Penco som kanske är Malmös bästa italienska restaurang. Soffan doppade bröd i olivolja och slevade i sig färskpasta som hon aldrig gjort annat. Panna Cotta och Crème Brulée fick avsluta i lekparken. Bliss.


Mer matresor kan man läsa om i t.ex Kulinarisk njutning med en förlorad generation av Suzanne Rodriguez-Hunter, eller Peter Mayles Ett år i Provence.




torsdag 23 juli 2009

Make over

Inspirerad av Lyran som designat om sin blogg, så kände jag också att det var dags för en ansiktslyftning för Book Pond efter fem år.

Jag ville ha ett modernare och luftigare intryck, samtidigt som tillgängligheten inte fick gå förlorad. Vi har gjort om headern, ändrat CSS:en en aning och lagt till ett javascript som expanderar kategorierna. Jag är rätt nöjd måste jag säga.

Nästa steg blir att lägga in en sökfunktion, men det får komma senare.



onsdag 22 juli 2009

Stockholm x Hundra

Nu har jag min Stockholmssemester i augusti paketerad och klar. Boka resa, check. Boka hotell, check. Ska bo på Scandic Continental, vilket känns halvlyxigt, men det var inte speciellt mycket dyrare än något annat så varför inte.

Jag ska åka upp själv först några dagar och sedan ansluter Kurt och Sophie. Den 15 augusti är det meningen att vi (inte Soffan förstås) ska springa Midnattsloppet, vilket börjar komma oroväckande nära. Jag hade ett fint flow i träningen där några veckor då jag fick vara frisk som undantag, men sen kom Kurt hem från USA med influensa suprise, så nu har vi gått här och rosslat i veckor. Inte mycket sprunget då inte, så vi får se hur det går.

Om man nu bränt alla pengar på resa och boende, så finns det en finurlig liten bok som talar om hur man kan leva billigt i Hufvudstaden. 100 under 100 heter den och är en ny guidebok med 100 personliga tips om mat, dryck, shopping och kultur i Stockholm, som aldrig kostar mer än en hundring. Författare är Johan Åkesson och Lovisa Madås. Självklart kostar den också under hundra pix, i alla fall på Adlibris just nu.

På hemsidan ser jag dessutom att den ultimata budgetguiden även ska komma ut för Malmö i augusti. Vilken perfekt present till mig och andra!



söndag 19 juli 2009

Nostalgitripp

Hemma hos föräldrarna hittar jag våra gamla ungdomsböcker prydligt instoppade i en garderob och när jag börjar söka igenom högarna slungas jag tillbaka i tiden en sisådär 25 år. Kitty, Mary Lou och Fem-böckerna finns där bland annat och jag plockar ur en handfull. Jag tänker ta mig tusan läsa om några av dem, bara för att se vad det egentligen var man gillade runt 10-12. Jag vet att man knappast kan ge dem en rättvis bedömning nu, men jag är på nostalgiskt humör och finner något slags nöje i att göra tidsresor.

För övrigt var vi och såg Harry Potter och halvblodsprinsen på bio igår. Jag vet att den fått ganska ljummen kritik, men jag tyckte tvärtom det är en av de bättre filmerna. Visst gör filmformatet och klippningen att lite av logiken falerar, men det kändes som en mer balanserad historia nu där glädjeämnen får existera sida vid sida med det svarta. Nu kan varken Kurt eller jag knappt bärga oss till the Deathly Hallows har premiär(er), men man har väl inte mycket till val. Kanske läser om boken i väntan på dock.



lördag 18 juli 2009

Semester

Nu har jag väl på allvar börjat kunna lägga jobbet bakom mig och eventuella H1N1-influensor börjar ge med sig, vilket är otroligt skönt. Senaste veckans värmebölja har varit ljuvlig och spenderats i Båstad, på stranden och nu på landet utanför Karlskrona. Enda smolket i glädjebägaren är att jag förlorade min mobil i någon sanddyn någonstans, men vi har ju några gamla i reserv så ingen stor skada skedd. Jag läser på riktigt bra och har snart lite recensioner klara. Ska bara fika först :-)


Bild på Kurt och Sophie i sandlådan. Soffan kör sitt nya favoritfordon traktor och Kurt snickrar på sin borg som en dag ska byggas..



fredag 17 juli 2009

Framtiden är här

På många bokbloggar har det på sista tiden varit lite diskussion om framtidens böcker. Vad är nästa steg efter inbundet, pocket och ljudböcker? Daniel Åberg bloggar bland annat om hur han drömmer att den optimala läsplattan kommer se ut. Jag känner mig lite förvirrad, för den finns ju redan, eller kanske inte exakt som han beskriver den, men eböcker har ju varit en realitet länge. Jag vet att jag skrev ett inlägg om Sonys ereader för flera år sedan efter att M3 hade recenserat den och tyckte det verkade vara en cool pryl.

Den finns inte till salu i Sverige än förstås, och antalet böcker att ladda ner till sin ereader är säkert begränsat, men att delar av bokens framtid ligger i ett digitaliserat format à la ereadern är jag helt övertygad om.

Fast att pappersvarianten skulle försvinna i ett svep tror jag inte heller, utan den utfasningen kommer nog vara extremt lång. Alla som befinner sig i generationen där datorer inte varit ett naturligt inslag hela livet kommer nog att vara skeptiskt inställda. Min dotter å andra sidan kommer säkert att ta till sig den som min generation tog till sig radion; som något helt självklart som alltid funnits.

Min optimala ereader måste dock - förutom alla andra krav som ställts av fellow bokbloggare - klara solljus och sand och vara vattentålig, för hur ska man annars kunna ta med sig den till stranden :-)

Mer tankar om bokens vara eller icke vara hittar man också på Bokens framtid.



måndag 13 juli 2009

Vive la France

Shit, Lyran spottar bara ur sig tematrion och jag hinner inte med. Men den här gången handlar det om franska favoriter och eftersom Frankrike ligger mig ganska varmt om hjärtat, så började jag sätta samman en lista. Samtidigt insåg jag att jag trots min förkärlek för landet, tydligen inte är lika frälst på dess författare så det blir kanske en lite tunn lista, men med ett löfte om att här ska det läsas franskt framöver.

Fred Vargas är en fransk deckarförfattare som också har en bakgrund som arkeolog, vilket hon väver in i sina böcker. Skön stämning och stil tyckte jag om Debout les morts som gav mersmak.

Den tysta världen av Jacques-Yves Cousteau. Cousteau och hans vänner var pionjärer inom sportdykning och testade ständigt gränser för vad människan förmår klara av under vatten. Det här en makalös bok om banbrytande upptäckter av en ny värld för alla som dyker eller är intresserade och jag läser om den med nöje då och då. Går numera bara att få tag på via antikvariat och liknande ställen.

Öken av J.M. Le Clézio var en positiv överraskning för mig och de andra i bokklubben när vi läste den. Gillade just denna boken skarpt, men har inte läst något annat so far.

Den mest uppenbara franskklingande favoriten är väl annars Hergé, skaparen av Tintin, men han är ju faktiskt belgare och rätt ska vara rätt!



söndag 12 juli 2009

Lantluft

Vi drog ut på landet i helgen. Har läst att stora delar av Sverige regnar bort,men härnere har vi klarat oss bra och haft sol större delen av tiden. Soffan sprang omkring bland hagarna och bättrade på djurläten och jag försökte slappna av lite och läsa. Har definitivt gett upp "En färd till Indien". Den var så väldigt rörig, jag fick ingen känsla för någon av karaktärerna. Tyvärr måste jag säga. Jag såg filmen för några år sedan och vill minnas den som ganska sevärd.

Som kompensation har jag gjort en liten bokbeställning som jag hoppas kommer i veckan:

Peter Pan och Wendy av E.M Barrie. Nyutgåva med fantastiska teckningar av Robert Ingpen. Har väntat på att den ska sjunka i pris, men det gör den fan aldrig så nu slog jag till.
Lost in a good book av Jasper Fforde. Fortsättning på The Eyre Affair som både Kurt och jag blev förtjusta i
Vi som hade alla rätt av Jenny Östergren och Kristina Thulin

PS. Kolla för övrigt in coolaste t-shirten på mig som jag fick av Kurt efter USA-trippen. DS.



torsdag 9 juli 2009

Recensioner

Det var ju ett himla tjat om den där ungen för att vara en bokblogg kanske en del tänker. Läser människan någonting överhuvudtaget? Tänk för att jag gör det (ibland), och nu har jag skrivit tre recensioner som man kommer till om man klickar på titeln.

Den råintressanta Äldst, yngst eller mittimellan av Elisabeth Schönbeck
Den småspännande 40-talsthrillern Restless av William Boyd
Och den kan-ha-eller-vara-utan G som i grav av Sue Grafton

Nu har jag tre andra böcker på gång, och så fort jag får riktig semester så ska det väl bli lite mer läst än vanligt. Hoppas jag.



tisdag 7 juli 2009

Bibliotek

Varenda gång jag kommer till biblioteket, speciellt Malmös fina stadsbibliotek, så tänker jag "Fan, man borde gå hit oftare". Emellan gångerna hinner jag på något sätt glömma att det är rofyllt, det är gratis (!) och de har en fantastisk barnavdelning.

Idag blev det av i alla fall. Jag och Sophie tog en fika på bottenvåningen och gick sedan till barnsektionen där de nu förutom fullt med böcker, har fina gunghästar och en stor svart tavla där ungarna kan rita med kritor. Jag kunde lugnt slå mig ner i en soffhörna och läsa tidningar medan Soffipropp roade sig. Sedan var det min tur, så jag gick runt och letade efter Om Jesus, bara för att se hur en annan småbarnsmorsa snodde sista tillgängliga exet rakt framför ögonen på mig! Jag fick nöja mig med En färd till Indien av E.M Forster som jag länge tänkt läsa.

Imorgon ska det handlas och fixas. Kurt är hemma igen efter tre veckor i USA :-)




Om bristen på semester, om lekplatser, om Jesus

Första "semesterdagen" till ända, som jag spenderade i ett konferensrum på jobbet. Faktureringsunderlagen har trillat in till 50%, fulla av fel förstås. Och nu lagom till att Out of office-meddelandet börjar ge effekt och mailskörden minskat drastiskt så tar det fina vädret slut. Bitter? För sjutton. Fast jag börjar ändå kunna skönja semester på riktigt vid horisonten, så än har jag hopp.

Helgen som gick var i alla fall riktigt bra. Under lördagen kom min kompis Lotta till stan med sonen Sam som är lite yngre än Sophie. Soffan & Sam låter som en titel på en riktig barnbok det.

Efter lunch gick vi alla till Folkets park, Lotta och jag som två tvättäkta lattemorsor med varsin take away-java i handen. Det behövdes förstärkning då nästkommande tre timmar spenderades i lekpark, mini zoo och plaskdamm. Sophie ville aldrig sluta "boda", och till slut fick hon mutas upp ur vattnet med det magiska ordet "bulle". Hon verkar ha ärvt något av sin mors faiblesse för kanelbullar minst sagt. Kameran glömdes hemma denna dagen, bilderna är från söndagen då nya lekparksbesök gjordes.

Litteraturanknytningen i det här inlägget kommer här: Lotta berättade att hon just nu läser Om Jesus av Jonas Gardell och tyckte den var riktigt intressant. Gardell har forskat länge i ämnet och presenterar Jesus och tiden han levde i på ett helt nytt sätt: arkeologi möter personlig teologisk reflektion kanske man kan säga. Jag har hört talas om Gardells böcker i det här ämnet, också den tidigare Om Gud, men inte riktigt trott att de varit för mig. Om Jesus har fått blandade recensioner kan jag se, men nu ska jag gå till biblioteket i alla fall och se om jag kan få tag i den.

Är det någon annan som läst böckerna?



söndag 5 juli 2009

Äntligen semester - not!

Vid det här laget skulle jag ha börjat min semester, jag skulle ha haft tid att rensa mailboxen and start clean när jag kom tillbaka i augusti. Skulle.

Men på grund av att något snille kom på att det var en bra idé att migrera om hela ekonomisystemet innan semesterperioden fungerar ju ingenting just nu och den "livsviktiga" faktureringen som skulle blivit gjord förra veckan, kan göras tidigast nästa så nu kommer jag sitta där på jobbet imorrn igen, tillsammans med Sophie mind you. Eftersom jag skulle haft semester har jag ingen dagisplats, och Kurt är i USA. Det blir spännande..

Jag måste också gå dit på grund av att vi har akuta problem med den stora danska kunden som aldrig tar slut, och just nu ser jag ingen ände på eländet. Jag hatar Danmark! Och i det här fallet är hata inget starkt ord!

Jag hade förstås också kunnat välja att se positivt på det här och tänka att det kommer lösa sig fint imorgon, men just nu är jag inte på humör att vara optimistisk och käck. Jag förutsätter hellre det värsta, så kanske jag får en rolig överraskning.

Jag säger bara en sak: det kommer kosta dem!



Arkiv

juli 2008 augusti 2008 september 2008 oktober 2008 november 2008 december 2008 januari 2009 februari 2009 mars 2009 april 2009 maj 2009 juni 2009 juli 2009 augusti 2009 september 2009 oktober 2009 november 2009 december 2009 januari 2010 februari 2010 mars 2010 april 2010 maj 2010 juni 2010 juli 2010 augusti 2010 september 2010 oktober 2010 november 2010 december 2010 januari 2011 februari 2011 mars 2011 april 2011 maj 2011 juni 2011 juli 2011 augusti 2011 september 2011 oktober 2011 november 2011 december 2011 januari 2012 februari 2012 mars 2012 april 2012 maj 2012 juni 2012 juli 2012 augusti 2012 september 2012 oktober 2012 november 2012 december 2012 januari 2013 februari 2013 mars 2013 april 2013 maj 2013 juni 2013 juli 2013 augusti 2013 september 2013 oktober 2013 november 2013 december 2013 januari 2014 februari 2014 mars 2014 april 2014 maj 2014 juni 2014 juli 2014 augusti 2014 september 2014 oktober 2014 november 2014 december 2014 januari 2015 februari 2015 mars 2015 april 2015 maj 2015 juni 2015 juli 2015 augusti 2015 september 2015 oktober 2015 november 2015 december 2015 januari 2016 februari 2016 mars 2016 april 2016 maj 2016 juni 2016 juli 2016 augusti 2016 september 2016 oktober 2016 november 2016 december 2016 januari 2017 februari 2017 april 2017 maj 2017 juni 2017 juli 2017 augusti 2017 september 2017 oktober 2017 november 2017 december 2017 januari 2018 februari 2018 mars 2018 april 2018 maj 2018 juni 2018