söndag 30 augusti 2009

Söndagsmys

Även om det var en fantastiskt fin sensommardag idag (fast det blåste förstås nåt djävulskt, vi är ju ändå i Malmö..), så är det ändå bara att inse att det är på väg att ta slut. Jag har tagit steget och packat upp höstkläderna nu, känns inte särskilt lockande att veta att de där tjocka kapporna kommer behövas snart.

Men idag sken solen som sagt, så efter tvättning, stärkande brunch och powernap, så gjorde vi en hurtig familjeutflykt med cyklarna till Bulltofta rekreationsområde. Jag sprang femkilometersslingan, och Kurt och Barney gjorde baby workout på styrketräningsredskapen som finns där... S gillade speciellt att hänga och slänga som den apa hon är. Sen drog vi in till stan och åt en schysst lunch på ett av Friisgatans caféer.

Lång dag, men trött och nöjd nu. Ska sätta mig och kolla in vad som är nytt på bokfronten i höst, och sen blir det nog en tidig sänggång för en gångs skull med en god bok får man hoppas.



fredag 28 augusti 2009

Ol' man river

Mysig kväll. Hade barnvakt och var och åt på Operagrillen i Malmö, väldigt gott och trevligt. Sen gick vi och såg Teaterbåten på Operan med en inhyrd ensemble från Sydafrika. Vi var lätt yngst i salongen bland alla 60 plussare, företrädesvis kvinnor i Gudrun Sjödéntunikor. Vad skulle Kultursverige göra utan 40-talisterna?

Showen var påkostad, med fantastiska scenkläder och en mäktig kör, men storyn var löjligt banal och gjorde sig kanske inte så bra på scen egentligen. Men alltid trevligt att komma ut på tu man hand.

Imorrn måste jag till biblioteket och lämna tillbaka böcker som jag är sen med. Bland annat Michael Palin's Hemingway Adventures. Jag hade längtat efter att få läsa den, men jag insåg ganska tidigt att jag har läst för lite Hemingway för att uppskatta boken till fullo. Den har all potential med Palin som godmodig, torrhumoristisk berättare och fina färgbilder, but it didn't do it for me.



tisdag 25 augusti 2009

Välkommen vardag

Ok, det var ju inte meningen att jag skulle gå under jorden så där, men så har det uppenbarligen blivit. Det kom något i vägen som tar upp en massa av min tid på dagarna, vahettere, jo just det "jobb" var det. Jag har börjat jobba igen. Officiellt. Det är bara same ol', same ol' för hela slanten så det tänker jag inte tråka ut någon med.

Läst har jag gjort och avslutat The Prestige av Christopher Priest. Udda bok, inte lik så mycket annat, som om Sarah Waters sekelskiftes-London i Ficktjuven möter Jules Verne. I korta drag handlar det om två rivaliserande magiker i slutet på 1800-talet, som i strävan att sabotera och ta hämnd på varandra gör häpnadsväckande upptäckter och ödesdigra val. Bra bok, men har man inte sett filmen med Christian Bale är det en must!



onsdag 19 augusti 2009

Det ultimata beviset på total gentrifiering

Malmöfestivalen pågår just nu. Har inte sett mycket av den, men ikväll var jag ute en liten runda och gick bland annat förbi Konsthallens installationer. Där har man gjort en liten halvironisk odyssé över hur en stadsdel kan gå från att vara slummig med billiga hyresrätter och kriminalitet till att bli inne och chic med invånare från medelklassen, en process som också kallas gentrifiering.

Det kan t.ex. börja med att en ambitiös barista öppnar en kaffebar, till att det kommer en ekologisk matbutik, som följs av en barnbutik med danska (förstås) designkläder och sen börjar par dyka upp med sina gullungar i bugaboo-vagnar. Men det ultimata beviset på gentrifiering är när surdegsbageriet slår upp sina portar!

Jag garvade högt. Det kändes väldigt träffsäkert, åtminstone för den delen av stan där vi bor nu. Caféer med baristor, check. Ekologisk mat, check. Danska barnkläder, check. Men vi är inte helt gentrifierade ändå, för det är vanligare med retrovagnar från 70-talet, ni vet de där oflexibla sakerna med galon- alternativt manchesteröverdrag, än Bugaboo. Och jag väntar spänt på att Olof Viktors ska öppna filial!



De modlösa

Idag ges romanen De Modlösa av John Lapidus ut som jag fått läsa ett recensions-ex av. Boken utspelar sig i Nicaragua där biståndsarbetaren Erik försöker hålla motivationen och visionerna uppe. Han tycker att den svenska delegationen i landet är för tam, och anklagar dem ständigt för dess feghet. Utom Kristin förstås, hustrun till ambassadekonomen Tomas, som Erik gått och förälskat sig i. Hur han ska bära sig åt för att erövra henne tar upp mycket av hans vakna tid. Samtidigt har han en del egna skelett i garderoben som han måste tampas med, och frågan om vem som är feg får nog sägas ligger i betraktarens öga.

Detta är Lapidus andra skönlitterära bok, men det känns som om han använt sig av romanformen för att också få fram ett politiskt budskap för i vissa stycken känns den lite som ett manifest. Men jag gillade boken i stort, trots att huvudpersonen Erik är en i mitt tycke obehaglig figur, tyckte den flöt på fint, hade en annorlunda inramning i och med att den utspelar sig i Nicaragua och en bra dialog. Klart läsvärd. Klicka på titeln för en fullständig recension.



söndag 16 augusti 2009

En timme på asfalt

Nu är det gjort, Midnattsloppet, och det gick lättare och var roligare än förväntat. 21 000 människor i gröna tröjor en sen kväll var en rätt absurd syn, men det var en härlig stämning hos både löpare och alla som trotsat duggregnet och gett sig ut för att heja. Jag såg och hörde dock inget av omgivningen när jag väl startat; drog på mig lurar och gick in i koncentrationsmode. 58.15 harvade jag runt på och det är jag mer än nöjd med!

Och så fick jag låna Nattfåk av en kompis under dagen, så en bra dag in alles. Nu ska vi snart äta frukost med kompisar, och sen blir det tåg hem till Malmö igen. Hej då Stockholm, för den här gången!



lördag 15 augusti 2009

Smolk i semesterbägaren

Min egosemester har inte riktigt blivit som jag förväntat mig. Om det är åksjuketabletter eller konsekvenserna av allmän avslappning som bär skulden vet jag inte, men jag har sen i torsdags gått omkring i ett dvalliknande tillstånd med accelererande huvudvärk som inte velat gå över. Nu har jag poppat en Ippe så jag hoppas på effekt inom kort.

Var dock vid gott mod när jag begav mig ut igår, hämtade löpartröjor och tidtagarchip på Stadium, granskade torgstånden på Stockholms så kallade Kulturfestival (rätt blekt tyckte jag förutom ett femmanna-band som bjöd på sköna toner), gick upp till Skeppsholmen, tog en runda på Moderna och åt sen lunch i restaurangen med den fantastiska utsikten.

Läste en stund nere vid vattnet, ännu mer promenad i solen, funderade på att gå på Titanic-utställningen, men jag mådde rätt dåligt vid det laget så jag åkte tillbaka in till stan och slank in på Akademibokhandeln City.

And here's the weird thing: jag köpte inte en endaste bok! Jag tror det berodde på att jag var så inställd på att försöka hitta Nora Ephrons I feel bad about my neck, och den fanns inte. Och sen är jag just nu helt uppslukad av The Prestige (Skenverk) av Christopher Priest, och har inget ordentligt behov av att läsa andra böcker.

Om en stund ska jag iväg och träffa en kompis, tänkte bara gå en liiiten sväng på pocketshop innan dess. Sen ska jag möta K och S vid tåget. Det ska bli mysigt, jag saknar dem nu.



fredag 14 augusti 2009

Stockholm part I

Efter en relativt ospännande tågresa som jag i princip sov mig igenom (hade tagit sjösjukepiller innan, då jag blir illamående på X2000 annars), landade jag i Hufvudstaden och checkade in på hotellet. Rummet är litet, men helt ok och har en fin utsikt över Åhlens... Efter snabb dusch begav jag mig ut på stan för lite shopping, men jag märkte efter ett tag att jag var helt vimsig och fruktansvärt trött. Modern påstod till och med att jag sluddrade när vi talades vid i telefon!

Uppenbarligen hade Postafenen inte gått ur kroppen så jag gick tillbaka till hotellet och sov mig igenom eftermiddagen. Så spännande kan en semester också vara..


Framåt fyra lyckades jag dock ta mig ur koman. Hade en dejt med en kompis på Moderna Muséet, men rusningstrafik och hällregn ledde till att det tog evigheter att ta sig dit, så vi fastnade någonstans halvvägs när vi gick in på Lydmars och fick bord. Jag blev insläppt fastän mina vita linnebyxor hade förvandlats till see-thru pants i ösregnet och håret hängde i dyngblöta testar över hela ansiktet. Fantastiskt trevligt ställe, god middag och gott sällskap, så kvällen slutade bra trots allt. När jag kom "hem" tog jag tag i den där läsningen som jag tjatat så mycket om och läste faktiskt ut en bok. Recension följer en vacker dag.

Idag är jag drogfri och pigg efter en sällsynt åtta-timmarsvila, så nu ska jag göra mig redo för staden. Det blir nog lite kultur, lite mat, lite Akademibokhandeln om jag känner mig själv rätt.



torsdag 13 augusti 2009

Semesterlyx

Nu sitter jag på tidigaste morgontåget mot Stockholm. Jag ska semestra själv ett par dagar, träffa vänner, gå på museum, shoppa, läsa och så ska vi ju springa Midnattsloppet förstås... K ansluter på lördag och ca 22:30 går starten. Dottern drar vi inte runt stan utan hon får stanna på hotellet med barnvakter och sussa sött.

I packningen har jag inte bara böcker, utan lite glamour får plats också. Lyx.



onsdag 12 augusti 2009

Illusionisten

Jag fick Illusionisten (icke att förväxla med filmen med Edward Norton i huvudrollen) i present för ett bra tag sedan och har nu äntligen avslutat den. Att det tog tid har dels att göra med att den är 800 sidor lång, men också att den krävde ett ganska långsamt tempo från min sida.

Det var en mäktig och märklig läsupplevelse, jag är glad att jag fått vara med om den, men jag är inte helt säker på att jag har förstått allt vad den innebar. Nu ska jag forska vidare lite på nätet om andras åsikter och analyser. Klicka på titeln för min fullständiga recension.



tisdag 11 augusti 2009

Kalasmage

Det har varit lite dåligt med uppdateringar senaste dagarna. Det skylles på att vi var på 60-årskalas i Götet i helgen, och så har jag själv fyllt år och haft lite att fixa och trixa med. Jag fick många fina presenter, men det var K som gav mig bokrelaterade sådana. Dels hade han varit inne i ett antikvariat och skaffat den ohyggligt snygga Min boulevard i Paris av Sven Aurén, utrikeskorre i Paris på 50-talet, dåtidens motsvarighet till Herman Lindqvist kan jag tänka mig. Vackraste omslaget jag sett på länge.

Sen hade han också skaffat teaterbiljetter (tåjater även uttalat i vissa kretsar..) till Teaterbåten som spelas på Malmö Opera från och med 15 augusti. Det är en Hammerstein-musikal som baseras på Edna Ferbers roman med samma namn. Den har jag faktiskt läst en gång i tiden, och det ska bli riktigt roligt att se den.



söndag 9 augusti 2009

Vi somnade...

Nä, det var väl inte en av Bodils bättre inlägg. Alla i bilen somnade, utom lillebror som körde och han bytte kanal för att inte somna. Läs något av henne i stället, t.ex Det är fortfarande ingen ordning på mina papper



fredag 7 augusti 2009

Bodil i Sommar

Ni missar väl inte sommarprataren 8 augusti, då Bodil Malmsten kommer prata fritt i 1½ timme. Man kan ana att många säkert gärna vill att hon avslöjar hemligheten bakom flytten från Finistère, men det tror jag knappast att vi får veta.

På hennes blogg har man kunnat läsa om hennes våndor inför sommarprogrammet och hur hon har försummat Familjen Tejp under den kreativa processens gång...

Själv kommer jag sitta bänkad i en bil under programmet på väg upp till Göteborgstrakten för stort kalas. Det ska bli kul. Regnkläder är nerpackade.



torsdag 6 augusti 2009

Åka tåg

Min dotter S är för tillfället inne en fordonstung fas. Alla cyklar, bilar, tåg, båtar och inte minst traktorer ska kommenteras; "Takto" som hon säger då hennes skånska "r" (tack och lov om hennes far får ett ord med i laget) inte utvecklats ännu.

Hursomhelst, det var ett storögt barn som jag tog med till Malmö Central för ett par dagar sedan för att åka Öresundståg till Karlskrona.

Jag hade strategiskt nog lagt resan då hon normalt har sitt sovpass, så jag hade sett framför mig hur hon sakta skulle vaggas till sömns av tågets rörelser och jag skulle hinna läsa ett par timmar. Så blev det förstås inte. Det spännande äventyret och framförallt alla dörrknappar vann över alla eventuella sömntåg och till sist fick jag bara ynka 50 minuters lästid.

Idag har jag dock legat på stranden, så jag har tagit igen en del läsning och klurar just nu på en recension av en bok där jag ännu inte riktigt vet vad jag tycker eller hur jag ska formulera mig, men det brukar komma efter ett tag.

Imorrn åker vi tåg igen, så jag packar ner alla böcker längst ner i väskan och förbereder mig på tre timmars gatlopp...

Just det, skottkärror är också väldigt populära. Här till höger bredvid morfar.



onsdag 5 augusti 2009

Blondinbella goes Kepler?

Idag när jag loggade in på Facebook så ser jag att min mans status är "K har mycket säkra indikationer på att Lars Kepler i själva verket är Isabella Löwengrip!"

Först tänker jag "Nä, det är inte möjligt!" Sen tänker jag "Nä, det är inte möjligt." För han har alltid en massa sjuka practical jokes för sig, och det här är avgjort ett av dem.

Men tänk om det varit sant, då hade jag nog fått omvärdera en fördom eller två...




måndag 3 augusti 2009

Tematrio: oläst

Det här är en svår temanöt från Lyran för mig att knäcka. Jag läser nästan alltid ut böcker, har svårt att inte avsluta något jag påbörjat även om de suger.

Det är ju ett himla slöseri med tid förstås och jag borde nog följa Lyrans exempel och lägga ifrån mig lite fler böcker än jag gör. Fast det är roligt att skriva sågande recensioner ibland ;-) Så jag har inte tre exempel på helt outlästa böcker, men däremot på några som bara skummats igenom för att få slut på eländet och här följer de:

Gangsters av Klas Östergren. Nominerad till Augustpris, verkade klart annorlunda mot det jag brukade läsa och valdes till bokklubbsbok. Den var hemsk. Den är så rörig vad gäller persongalleri och kronologi, gör hela tiden referenser till den första fristående delen och talar inte till mig överhuvudtaget. För övrigt hatade resten av bokklubben den också av ovan nämnda anledningar.

Kocksgatan av Ernst Brunner. Maken till pretentiös smörja får man leta efter. Mitt i en förförelsescen utropas orden: 'Det att du är skön både som konst och natur. En kroppens skönhet stegrad till en metafysisk lära om det sköna.' Need I say more?

Danslärarens återkomst av Henning Mankell. Jag som var ett så stort Wallander-fan påbörjade Dansläraren och höll på att flyga i luften av irritation. En sjuk före detta kommissarie åker på rekreation en kort tid, men snubblar över ett mordfall och ska bara stanna en natt extra. I varje kapitel får man sedan veta att han bara ska stanna en natt extra igen. Varför inte göra honom frisk och fullt arbetsför från början så hade man sluppit det eviga tjatet?



Äventyr

Har varit på spökjakt ikväll (Malmö parkteater som anordnade), onekligen en annorlunda känsla att kliva omkring inne i Malmöhus gamla fängelsehålor en sen kväll.. Äventyr är något som Enid Blytons Fem-gäng är vana vid dock. Jag har precis läst om Fem gör ett fynd med viss behållning samt en annan äventyrsroman som jag blev positivt överraskad av: Silvermannen av Madeleine Brent. Klicka på titlarna för att se hela recensionerna.

Gäsp, borde nog gå och lägga mig nu, arbetsdag imorgon.



lördag 1 augusti 2009

Thank god for small mercies


Jag vaknar vid halv åtta, slår upp ögonen och ser att det är sol, vindstilla och blå himmel ute. Jag försöker komma på vilket Medelhavsland vi har åkt på semester till, när jag minns att vi är kvar hemma i Sverige. Det är sol och varmt - i Sverige!! När jag kommit över värsta chocken ger jag mig ut och joggar i bara farten (det går apdåligt) och lite senare följer 1½ timme oavbruten solning och läsning på balkongen under det att dottern sover sin skönhetssömn.

Som en tribut till denna dag som bröt lågtryckshelvetet så har jag rotat fram den kortaste sommarklänningen jag kan hitta i garderoben. Nu ska vi ut på stan och fika på en uteservering. Jo jo.



Arkiv

juli 2008 augusti 2008 september 2008 oktober 2008 november 2008 december 2008 januari 2009 februari 2009 mars 2009 april 2009 maj 2009 juni 2009 juli 2009 augusti 2009 september 2009 oktober 2009 november 2009 december 2009 januari 2010 februari 2010 mars 2010 april 2010 maj 2010 juni 2010 juli 2010 augusti 2010 september 2010 oktober 2010 november 2010 december 2010 januari 2011 februari 2011 mars 2011 april 2011 maj 2011 juni 2011 juli 2011 augusti 2011 september 2011 oktober 2011 november 2011 december 2011 januari 2012 februari 2012 mars 2012 april 2012 maj 2012 juni 2012 juli 2012 augusti 2012 september 2012 oktober 2012 november 2012 december 2012 januari 2013 februari 2013 mars 2013 april 2013 maj 2013 juni 2013 juli 2013 augusti 2013 september 2013 oktober 2013 november 2013 december 2013 januari 2014 februari 2014 mars 2014 april 2014 maj 2014 juni 2014 juli 2014 augusti 2014 september 2014 oktober 2014 november 2014 december 2014 januari 2015 februari 2015 mars 2015 april 2015 maj 2015 juni 2015 juli 2015 augusti 2015 september 2015 oktober 2015 november 2015 december 2015 januari 2016 februari 2016 mars 2016 april 2016 maj 2016 juni 2016 juli 2016 augusti 2016 september 2016 oktober 2016 november 2016 december 2016 januari 2017 februari 2017 april 2017 maj 2017 juni 2017 juli 2017 augusti 2017 september 2017 oktober 2017 november 2017 december 2017 januari 2018 februari 2018 mars 2018 april 2018 maj 2018 juni 2018