fredag 30 oktober 2009

The book pond goes modeblogg

Idag är jag ledig från jobbet och jag har länge haft siktet inställt på en egodag med shopping. Familjen lämnades hemma och jag rustade mig med stora plånboken och tålamod inför kombinationen höstlov & helgen efter lön. Fast det var inte så farligt, kanske för att jag i princip hängde på låset som en annan pensionär.

Men jag blev lite deppig först. Att gå in i klädbutikerna nu är som att slungas 25 år tillbaka i tiden: oversized, hundtandsmönstrat, rosa leopard, fula, psykadeliska stickade tröjor, muddar, jeansskjortor (!) Det stinker 1985 och jag har redan varit igenom den modeeran en gång, thank you very much, och dessvärre finns det också dokumenterade bevis på det. Jag klarar inte av att sätta på mig pumps och schackrutig skjorta igen utan att känna att det är ett stort skämt eller maskerad på gång.

När jag shoppar så tenderar jag alltid att välja i princip samma saker hela tiden: svart, vitt och koftor. Idag hade jag som mål att komma hem med något lite mer färgglatt, men ingenting föll ju mig i smaken. Till slut så hittade jag någon slags kompromiss i ett par skjortor som jag faktiskt gillade. Och en t-shirt som inte slutar strax nedanför naveln. I ren lycka så handlade jag på mig tre exemplar på en gång. Ja, och sen så blev det visst nåt vitt, nåt svart, och en kofta också...

Att recycla modetrender verkar vara mer regel än undantag, men jag undrar om det skulle funka lika bra om man försökte paketera om Jackie Collins och Judith Krantz nu? Möjligen. Vi sura 70-talister skulle väl muttra något om den tveksamma kvalitén medan Tindra 18 skulle tycka att det var nytt och fräscht. Eller? Går det egentligen att återanvända litteratur på samma sätt som mode? Exempel på det?

(Dagens outfit på Sophie är en rosa tracksuit från Adidas, som snälla morbror gav henne på födelsedagen.)



måndag 26 oktober 2009

Levande död

Idag tog jag en sväng på Hamrelius bokhandel efter jobbet. Det är inte billigast i stan, men det är alltid en fröjd att gå dit och kolla in skyltningen och personalens handskrivna små bokrekommendationer. Och dessutom har de en mycket hyfsad engelsk avdelning.

Som av en händelse, och kanske för att Halloween står runt hörnet, så kom jag hem med bland annat Pride and Prejudice and Zombies av Seth Grahame-Smith samt Dead until dark av Charlaine Harris.

Jag har inte riktigt hakat på den allmänna vampyrhysteri som översvämmat bokdiskarna de senaste åren, men jag följer True Blood på onsdagarna och är riktigt förtjust i serien. Nu ska det bli spännande att se hur böckerna står sig.
Är det någon som läst Pride and Prejudice and Zombies med behållning?



söndag 25 oktober 2009

Födelsedagsparty

S födelsedagsparty är slut, men hon är det inte. Klockan är halv nio nu (halv tio egentligen eftersom vi precis gått över till vintertid), men hon är fortfarande sockerhög efter en modig bit tårta och har senaste timmen suttit i sängen med ett av de nya pusslen och tagit ut och lagt i bitarna i kartongen, om och om igen..

Vi jobbade järnet för att få allting på plats och det blev en lyckad tillställning med hela släkten på plats och många fina presenter till vår jubilar. Här är några bilder från den stora 2-årsdagen.

Smörgåstårta till gästerna. Hade först tänkt köpa oss ur födelsedagskalaset, men beslutade till sist att försöka göra själva och den blev riktigt bra!

Detalj från bordsdekorationerna tema höst eftersom det är, eh höst...

Stora presentbordet.

Böcker blev det förstås några. Vem är borta från moster, med fina illustrationer av Stina Wirsén, rolig rim- och ramsbok från mormor och morfar, Galleri Galosch & Jack och Liten från oss.

Ballonger var vansinnigt roligt att leka med.

Och tågbanan från oss var en given succé, speciellt bland de vuxna..




fredag 23 oktober 2009

Fryntlig fredag

Åh, det är helg! Nu är det Idol och choklad i soffan, jag är ledig och jag tänker inte svara på några samtal som börjar med +45, så det så. Här rustas för 2-årskalas på söndag. Vi sitter nu och planerar födelsedagsmiddag och funderar på vad slags tårta som kan funka. Nu är ju Soffan sin mors dotter så svaret är väl i och för sig "alla".

Ska försöka slänga in lite träning bland all handling, städning och presentinslagning. Och läsning förstås. Har varit överjordiskt trött sista kvällarna så har slocknat märkligt tidigt och ligger lite efter om man kan säga så, men jag har ett par bra böcker på gång i Diskys Främling på tåg och Arne Dahls Europablues, så jag längtar efter lite mer lästid.



onsdag 21 oktober 2009

Bedragen

Jag har läst ut Katerina Janouchs bok Bedragen, den första i en serie om barnmorskan Cecilia Lund. Den handlar om vardagsslit, om att få äktenskapslyckan att hålla, om det underbara och jobbiga med att ha barn, om att älska sitt jobb och om att ha hemligheter för varandra.

Bedragen är helt klart en skön motpol mot alla dessa poliskommissarier och amatördeckare som annars befolkar de svenska bokdiskarna. Det är dessutom medryckande, igenkännande och spännande. Däremot blir det lite krystat när Janouch ska försöka ge sig på att prata lätt och ledigt om modern teknik och ungdomskultur. Funkar inte lika bra. Men jag har ändå fått mersmak och vill gärna läsa uppföljaren Systerskap.



tisdag 20 oktober 2009

När ytan räknas

Lyran har tematrio igen, den här gången om omslag, men det skrev jag ju redan om 16 september, så jag repriserar helt enkelt mig själv. Då skrev jag så här:

Alla vi som dömer böcker efter omslaget har något att dregla över på siten Covers, som bara ägnar sig åt att snoka rätt på snygga bokomslag. Och man kan tipsa själv också. Look at these babies!




måndag 19 oktober 2009

Helgen i bilder

Måndag igen. Köpenhamn igen. Men under större delen av weekenden var jag åtminstone lyckligt ovetande om att jag skulle dit. Så här såg vår helg ut i stort.


Sophie poserar i mammas mössa, klättrar upp till rutschkanan (är en jävel på att klättra faktiskt)!


Rester från fikat med brorsan. Mandel- och kanelcroissant
i bild


Bygger lego (flygplan i detta fallet), mannekängar i nya koftan från
gammelfarmor.

Jenny Diski som sällskap på kvällarna

Och så mera jobb. Neverending story..




fredag 16 oktober 2009

En dansk vecka

Det har varit en överjävlig vecka. Släcka bränder varje dag, en banan till lunch, flänga fram och tillbaka till Köpenhamn. Trött samtidigt som jag varit adrenalinstinn på grund av stressen. Nu ikväll vid sex-tiden tror jag allt löste sig och äntligen kan jag slappna av lite. Idol är slut, jag är slut, Parappa the rapper sover och K är på väg till Stockholm. Nu ska jag gå och lägga mig, läsa Jenny Diski och njuta av lite helgkänsla. Imorrn är det dags för en smula jobb igen, men det är imorrn det.



tisdag 13 oktober 2009

Filmtajm

Jag är ett Nora Ephron-fan. There, I said it! Hon verkar ha den ultimata karriären som framgångsrik manusförfattare och dessutom är hon väldigt rolig av det jag sett i intervjuer. I feel bad about my neck har stått på önskelistan ett tag, men innan jag läser den ska jag gå och se Julie & Julia.

Den har fått fenomenalt bra kritik, och om någon missat filmen så handlar den om hur Julie i ett anfall av 30-årskris beslutar sig för att laga alla recept i matgurun Julia Childs klassiska kokbok. Julia Child spelas för övrigt av Meryl Streep.



söndag 11 oktober 2009

The suspicions of Mr Whicher

Under oktober har jag läst The Suspicions of Mr Whicher som visade sig vara ett guldkorn. Det är en sann historia om ett horribelt mord i Storbritannien på 1860-talet som blev en nationell angelägenhet. Kate Summerscale har gjort ett gediget research-arbete och The Suspicions är en otroligt välskriven och faktiskt mycket spännande dokumentärroman som har många ingredienser från ett klassiskt mordmysterium; en briljant och missförstådd detektiv, ett mord i en isolerad miljö där närmaste familjen blir misstänkt, en liten twist.

Klicka på titeln för fullständig recension.



torsdag 8 oktober 2009

Hertas Hjärta

Jag har inte missat dagens litteraturhändelse, men jag tänker inte orda så mycket om den för det har alla andra gjort. Jag har inte läst Herta Müller, men jag hade i alla fall hört talas om henne innan Peter Englunds tillkännagivande. Detta var faktiskt tack vare Lyran & Co som läste Hjärtdjur när de grävde ner sig i Östeuropa på en litterär jorden-runt-resa.

Adlibris meddelar att Hjärtdjur har utgått ur sortimentet, men jag utgår ifrån att den saken kommer ändra sig i det närmaste...



tisdag 6 oktober 2009

New York, New York

Visste ni att det finns en kopia av Shakesspeares trädgård i Stratford mitt i Central Park? Eller hur New York-borna gör med all mat som de inte får plats med i deras minimala kylar inför Thanksgiving? Eller vad man ska ge sina amerikanska vänner, som redan har allt, i julklapp.

Allt det här och mer kan man läsa i Helene Hanffs småtrevliga krönikor i Brev från New York. Hanff är en författare som blivit uppmärksammad på nytt då hennes bok Brev till en bokhandel: 84 Charing Cross Road nyligen givits ut på pocket igen. För en hel räcka år sedan köpte jag Brev till New York, som bygger på de inslag hon gjorde för BBC:s radioprogram Kvinnotimmen.

Är man en New York-fantast är boken säkert extra rolig. Tror dock inte den går att få tag i bokhandeln längre utan man får fynda begagnat.



söndag 4 oktober 2009

Böcker böcker böcker: me so happy!

Helgen i Stockholm är på väg att ta slut. Filmen är inspelad, klippt, redigerad och inlämnad så nu ska vi bara hålla tummarna i en månad tills juryn säger sitt. Oavsett vad beslutet blir så är filmen riktigt rolig och kommer att göra succé hos alla inblandade i alla fall :-)

Jag har en betydligt tyngre väska nu än när jag lämnade Malmö, då jag på något mystiskt sätt har samlat på mig inte mindre än nio böcker de senaste dagarna.

Fyra fick jag av mamma, inga titlar jag skulle ha tänkt på att plocka ut själv, men det är också roligt att läsa något man inte har några speciella förutfattade meningar om. Och fyra pocketböcker blev det hos Akademibokhandeln av lite lättsammare slag Jag får återkomma till dessa i mer detalj i senare inlägg.

En bok blev det oväntat nog också hos Kjell & Company! De har gett ut Hur funkar det - din guide till vardagstekniken, som på ett - sägs det - enkelt sätt ska förklara till exempel datorers uppbyggnad och ellära för endast 39 pix! Jag tänker testa den på mig själv; förstår jag den är den tämligen idiotsäker.

Mitt enda problem nu är att min Läslista (böcker jag har, men inte har läst) just gick upp till 79 titlar plus alla de som jag föresatt mig att läsa om någon gång. Just då känns det lockande att ta ledigt från jobbet en månad eller två. Eller tre.



fredag 2 oktober 2009

Semester - sort of

Igår körde vi upp till Stockholm via Karlskrona där S lämnades av till morföräldrarna. Båda parter verkar nöjda med det arrangemanget och vi får en barnfri helg. Visserligen har jag mest jobbat sen vi åkte, men man har åtminstone fått byta utsikt så det är väl någon slags bonus antar jag.

Medan K är och skapar ny filmkonst inom ramen för Videomarathon-tävlingen, så har jag tillbringat större delen av dagen på Kulturhusets bibliotek och restaurang. Gillar verkligen att sitta här och titta ut över Sergels torg och folket som kommer och går. Det är väldigt rofyllt. Och det är kallt i Stockholm! Det hade vi inte riktigt räknat med, så jag har fått rota runt bland mina tunna tröjor och köra lager-på-lager principen. Ser ut som en blandning mellan bum och kulturtant för tillfället.

Nu ska jag snart göra helg, ta alla mina kläder och gå till Akademibokhandeln. Jag tror inte jag ska köpa så våldsamt mycket.., men Jenny Diskis Främling på tåg blir det i alla fall för det är nästa bokklubbsbok.



Arkiv

juli 2008 augusti 2008 september 2008 oktober 2008 november 2008 december 2008 januari 2009 februari 2009 mars 2009 april 2009 maj 2009 juni 2009 juli 2009 augusti 2009 september 2009 oktober 2009 november 2009 december 2009 januari 2010 februari 2010 mars 2010 april 2010 maj 2010 juni 2010 juli 2010 augusti 2010 september 2010 oktober 2010 november 2010 december 2010 januari 2011 februari 2011 mars 2011 april 2011 maj 2011 juni 2011 juli 2011 augusti 2011 september 2011 oktober 2011 november 2011 december 2011 januari 2012 februari 2012 mars 2012 april 2012 maj 2012 juni 2012 juli 2012 augusti 2012 september 2012 oktober 2012 november 2012 december 2012 januari 2013 februari 2013 mars 2013 april 2013 maj 2013 juni 2013 juli 2013 augusti 2013 september 2013 oktober 2013 november 2013 december 2013 januari 2014 februari 2014 mars 2014 april 2014 maj 2014 juni 2014 juli 2014 augusti 2014 september 2014 oktober 2014 november 2014 december 2014 januari 2015 februari 2015 mars 2015 april 2015 maj 2015 juni 2015 juli 2015 augusti 2015 september 2015 oktober 2015 november 2015 december 2015 januari 2016 februari 2016 mars 2016 april 2016 maj 2016 juni 2016 juli 2016 augusti 2016 september 2016 oktober 2016 november 2016 december 2016 januari 2017 februari 2017 april 2017 maj 2017 juni 2017 juli 2017 augusti 2017 september 2017 oktober 2017 november 2017 december 2017 januari 2018 februari 2018 mars 2018 april 2018 maj 2018 juni 2018