lördag 30 juni 2012

Lördag med Den Vita Frun

Idag har det varit en bra dag. Kanske den enda vi får den här sommaren... Solen har gjort ett sällsynt besök och plötsligt blir allting så mycket lättare. Förutom jobbet som strular och tvätthögen och läsningen som går på sparlåga och.. men ändå!


Dagen började med en sedvanlig balja kaffe, här i de fina skålarna från Le pain quotidien. 

Koffeinhög och tre toabesök senare så lekte jag och de unga damerna ute på gården en lång stund i sommarkläder. Vet ej när detta hände senast. Möjligen 2010, fast då var jag stor som en kossa pga graviditet och tror svårligen att jag lekte - som i att springa runt och försöka ta fast barnen - så mycket.

Dagens litterära händelse ägde rum på Center Syd i Löddeköpinge av alla ställen. En av Lunds stoltheter, Frida Skybäck, var där och signerade sin nya bok Den vita frun. Den utspelar sig, liksom Charlotte Hassel på 1700-talet, den här gången på Borgeby slott i Skåne. Dit kommer den unga Juliana efter en uppbruten förlovning och hamnar rakt in i familjen Rosenhielms intriger. Dessutom är det andra saker som inte står rätt till på slottet. Kan det ligga något i historien om Den vita frun, som dränkte sig, och vars spöke nu sägs hemsöka salarna?

Jag fick med mig ett signerat ex hem och jag tror det blir perfekt sommarläsning! Snyggt omslag är det också! 

Jag kom i sällskap med två andra av bokbloggmaffian, Flickan och Böckerna samt Bokomaten och vi var alla tre smått chockade över att se hur köpcentret var fullt av folk denna strålande sommardag. Vad gjorde allt folk där? Sen såg jag Ittala-outleten och då klarnade det något ;)


Fick en liten köpcraze och handlade hem grytor, Pippi-muggar och Mumintallrikar till barnen, glas och muggar. Det blev tungt...

Väl hemma igen, så tog vi tillvara på solskenet och tog en cykelutflykt Malmö runt med glasstopp och så kollade vi in Dockan där SVT spelar in Sommarlov, till unga Fröken Book Ponds förtjusning och sen Västra Hamnen förstås, som har sin prime time nu. Iskyla och orkanvindar reserveras för årets tio övriga månader.



Avslutade dagen med spontanmiddag på restaurang Tempo med syster & co.

Så förlåt sommaren att jag har varit bitter. Idag spottade du faktiskt upp dig litegrann :) 



fredag 29 juni 2012

Books & Dreams

Härligt att Carina Nunstedt kom tillbaka efter den snöpliga nedläggningen av Yourlife. Nu lanserar hon i stället Books & Dreams med författarintervjuer, boktips, noveller och krönikor som kommer 4 gånger per år. Liksom med Yourlife kommer det dessutom att ordnas publika författarträffar i storstäderna. Tyvärr ingen planerad i Malmö ännu så länge, men jag hoppas de fixar det!

Här kan man läsa mer och dessutom beställa det första numret gratis, som beräknas komma ut den 18 september!

Kan inte låta bli att reflektera och glädjas över att böcker helt plötsligt blivit det nya "heta" i tidningshyllorna med Vi Läser och Litteraturmagazinet som goda exempel. Undrar stillsamt om Bokbloggmaffian har något med framgångarna att göra ;)





tisdag 26 juni 2012

From Notting Hill with love... Actually not

Nuvarande lässvacka inne på sin tredje månad, avhjälps bäst med hjälp av chick lits och deckare. Senast i raden är From Notting Hill with love...actually av Ali McNamara.

Om du nu inte kan Working Titles samlade filmproduktion är det här inte en bok för dig. Här refereras det i all oändlighet till Hugh Grant-filmer som Notting Hill, Bridget Jones, Fyra bröllop och en begravning etc.

Det är huvudpersonen, Scarlett, som är så tokig i de här filmerna, framförallt de romantiska scenerna som hon önskar att hon kunde återuppleva. Hennes pappa samt fästmannen David tycker att hon är lite väl uppe i det blå och när möjligheten uppenbarar sig att passa ett hus i Notting Hill en månad, så skickas Scarlett iväg med syftet att bevisa att det verkliga livet inte alls är som i filmen. Det går förstås inte riktigt som planerat, speciellt inte när den förskräckligt snygge grannen Sean gör entré..

Jag hade hört så mycket gott om From Notting Hill.. och i mitt nuvarande skick trodde jag mig vara mottaglig för vad som helst, men det här är banalt på en sådan nivå att jag först inte riktigt vet var jag ska göra av blicken när jag läser.

Till att börja med blir jag lite småirriterad att Scarlett utmålas som någon slags cineast för att hon har sett Bridget Jones och kan citera Julia Roberts i Pretty Woman. 'Alla' har sett Bridget Jones kan citera Julia Roberts i Pretty Woman....

Ovanpå det så är Scarlett extremt naiv och clueless. Sen minns jag förstås att hon är 23 år. Jag minns knappt själv hur det var att vara 23, men omöjligt är det ju inte att man själv var sådan då... Med den insikten så går det lite lättare, men det är fortfarande pinsamt på sina ställen. På grund av något stigande romantikfaktor går det att läsa ut den... Kanske är jag bara grumpy och har en 40-års eller annan valfri kris, men nä, jag tyckte inte det här var särskilt bra.

Byter nu av med lite deckare.



fredag 22 juni 2012

Midsummer menace

Midsommarafton; varför byter vi inte bara dag på denna högtid? Här sitter man i år igen med en väderprognos som säger 100% risk för regn, så det är garanterat inomhusaktiviteter som gäller. Om någon läsning ryms däri återstår att se då båda barnen är hemma, men annars är det som upplagt för en läskrasch på soffan, eller filmdito - och så kan vi fira midsommar imorrn i stället när det är fint väder igen... 



söndag 17 juni 2012

The rural juror

Den som kan sin 30 Rock vet att The Rural Juror är ett avsnitt i säsong ett där Jenna ska spela i en film med det tungvrickande namnet.

Men nu ska det egentligen inte handla om 30 Rock, utan om chick-liten A rural affair av Catherine Alliott (f.ö. inköpt på Barnes & Nobles i New York). Poppy Schillings man dör en dag knall och fall under en cykeltur och hon lämnas ensam med två små barn. Till synes en tragedi, men Poppy har inte varit lycklig i sitt äktenskap under en längre tid och måste kämpa med dubbla känslor kring sin makes för tidiga död. När det visar sig att Phil haft en älskarinna i flera år, så känner hon sig definitivt redo att sluta sörja. Fast hur gör man när man går vidare och vem kan man lita på? En skakig resa tar sin början för Poppy.

 Jag har läst Alliotts böcker under flera år och det här är nog den tredje i ordningen som handlar om en äkta makes frånfälle. What's up with that liksom, kan jag undra?

Poppy Schilling är inte en helt typisk, vimsig chick lit-hjältinna utan boken är mer eftertänksam och allvarlig i sin ton, men visst finns det klassiskt dråpliga inslag här som den vinpimplande bokklubben och en ridovan Poppy i en jaktstart.

Romantikfaktorn är tämligen låg och jag försätts inte riktigt i stämning när jag läser. Tempot är likaledes lite segt emellanåt, så in alles inte en av Alliotts bättre böcker utan jag rekommenderar i stället The Real Thing eller Rosie Meadows regrets som bättre Alliott-kandidater.



fredag 15 juni 2012

Boleyn book

Philippa Gregory har gjort sig ett namn som författare av romantiska historieromaner. Som här då i The other Boleyn girl, där man får följa den unga Mary Boleyn, som Henrik VIII (1491 - 1547) fick upp ögonen för när hon var blott 14 år - och gift därtill.

Mary blev på sin egen familjs uppmaning kungens älskarinna och födde honom två barn (omtvistat), men kungen tappade intresset och den intrigerande familjen såg då till att systern Anne tog över den kungliga sängen, allt för att försöka säkra drottningkronan och med den makten. Mary var bara en bricka i ett spel, men till slut bestämde hon sig för att gå sin egen väg.

 Vad jag förstår är väl Gregorys roman inte helt historiskt underbyggd eller okontroversiell och det ligger viss tyngdpunkt på sängkammarscener. Dock sugs jag snabbt in i boken om Mary Boleyns dramatiska och spännande öde under en turbulent tid i Englands historia. Det håller nästan hela vägen igenom, men Gregory kunde ha sett till att ha redigerat ner lite mot slutet när historien går lite på repeat.

Bonus är att jag lär mig mycket, även om man nog måste se upp med (bristen på) källkritik. Bland annat är det intressant att Anne Boleyns enda dotter tillsammans med Henrik VIII blev den mäktiga Elizabeth I. Detta är romantisk underhållning om maktspel, kärlek och svek när man behöver sådant och orkar man inte läsa boken så finns det faktiskt en film med så stora stjärnor som Natalie Portman och Scarlett Johansen.



fredag 8 juni 2012

Bland bubbel och bönder

Hemma från en härlig helg hos syster i lilla byn Trépail i Champagne. Det ligger i Frankrike för er som missat det... Här kommer det obligatoriska resereportaget. Poäng till den som hittar boktema i inlägget ;)

Ville Fleuri. Det finns ett system för att betygsätta byarna utifrån hur mycket blomsterprakt de åstadkommer längs gatorna. Trépail hade medelbetyg, men var väldigt fint. För att få höga poäng måste man tydligen plöja ner mycket pengar i rosor.... Vinrankor räknas icke!

En enkel, men ack så ljuvlig lunch. Champagne i glasen förstås. 

Trépail från höjden. Stort var det inte och i affärsväg fanns det endast ett bageri på utdöende.. 

Endast franska kök, franska kokböcker har. Det lär ju inte vara sant, men det lät bra.

Champagne i Champagne! Förstås. 

Här under konstruktion.

Syster och systerson i ett soligt Troyes. 

Där det också finns en pampig katedral. Vilken fransk stad har inte en?

Vi flydde hemska svenska vädret och uppmätte 27 grader på lördagen. Då behöver man svalka sig lite.

Och skugga ögonen när man tittar mot solen...

Fler katedraler. Här i Reims. 

Hör och häpna, vi hann också med ett besök i Paris, här på Shakespeare & Company

En salig, härlig röra inne i butiken. Jag köpte en (1!) bok, nämligen Life among the savages av Shirley Jackson. 

Au revoir Paris!



Arkiv

juli 2008 augusti 2008 september 2008 oktober 2008 november 2008 december 2008 januari 2009 februari 2009 mars 2009 april 2009 maj 2009 juni 2009 juli 2009 augusti 2009 september 2009 oktober 2009 november 2009 december 2009 januari 2010 februari 2010 mars 2010 april 2010 maj 2010 juni 2010 juli 2010 augusti 2010 september 2010 oktober 2010 november 2010 december 2010 januari 2011 februari 2011 mars 2011 april 2011 maj 2011 juni 2011 juli 2011 augusti 2011 september 2011 oktober 2011 november 2011 december 2011 januari 2012 februari 2012 mars 2012 april 2012 maj 2012 juni 2012 juli 2012 augusti 2012 september 2012 oktober 2012 november 2012 december 2012 januari 2013 februari 2013 mars 2013 april 2013 maj 2013 juni 2013 juli 2013 augusti 2013 september 2013 oktober 2013 november 2013 december 2013 januari 2014 februari 2014 mars 2014 april 2014 maj 2014 juni 2014 juli 2014 augusti 2014 september 2014 oktober 2014 november 2014 december 2014 januari 2015 februari 2015 mars 2015 april 2015 maj 2015 juni 2015 juli 2015 augusti 2015 september 2015 oktober 2015 november 2015 december 2015 januari 2016 februari 2016 mars 2016 april 2016 maj 2016 juni 2016 juli 2016 augusti 2016 september 2016 oktober 2016 november 2016 december 2016 januari 2017 februari 2017 april 2017 maj 2017 juni 2017 juli 2017 augusti 2017 september 2017 oktober 2017 november 2017 december 2017 januari 2018 februari 2018 mars 2018 april 2018 maj 2018 juni 2018