fredag 29 november 2013

Boken jag inte ska köpa


Minns när vi avhandlade Tinker, tailor, soldier, spy i bokklubben och jag läste boken på engelska, sedan på svenska, såg filmen och fortfarande inte fattade plotten (fast jag gillade filmen). Kände mig minst sagt blåst, tills jag träffade mina fyra medbokklubbare, alla intelligenta kvinnor, som inte heller hade begripit handlingen. En twitterförfrågan gav vid handen att vi inte var ensamma...

Nu har boken om mannen, John Bingham, som fick vara förlaga till Tinker tailor-spionen George Smiley kommit ut, vilket rapporterades i DN Boklördag förra helgen. Den ska jag inte köpa.



tisdag 26 november 2013

Kulturtantskul

Det var längesedan jag var i Stockholm på egen hand, så det var hög tid att åka dit och - sova. Ja, man kanske inte är den som är ute hela natten, men jag hann faktiskt väldigt mycket på dagarna vill jag bara påpeka. Jag hade inte mer än hunnit av planet på Arlanda när jag gick förbi Pocketshop (ping @Bokbabbel) och såg att damn, där fanns ju senaste Bridget Jones i stor paperback. Jag köpte två: en till mig själv och en till värdinnan. Vilken lycka. Så det började ju bra - och sen blev det bara bättre. 

Under fredagen fick jag låna ett mötesrum på tolfte våningen i Hötorgsskraporna. Sämre utsikt har jag haft (läs varje dag) när jag jobbar. 

Som kulturtant måste man börja helgen med DN Boklördag; det är lag på det. (Som jag faktiskt bryter mot när jag är i Skåne, men ändå)

Strålande väder på lördagen, in till Stadsgårdskajen och ta kort på den klassiska Stockholmssiluetten. Blir ju inte sämre för det. 

Fotografiska! Nu kände jag att Kulturkoftan var riktigt på alerten. Och jag vet att naglarna skulle underkännas av hela #boblmaf. Och ingen katt har jag heller. Jag vet inte vad för slags bokbloggare jag är egentligen som inte ens uppfyller de mest basala kriterierna.. 

Här foton från modefotografen Paolo Roversi. Snygga skor. 

Restaurangenen var himmelsk med dito utsikt och kanelsnäckor. 

Idén att följa upp med lite champagne på Grand fungerade tyvärr inte då hela Kashmirtröjamaffian var där och drack afternoon tea (ja, jag är bara avundsjuk), men Bouqerian i Moodgallerian blev ett trevligt substitut. Nu mycket fnittrig kulturtant. 

Och sedan följde middag på urmysiga Zink Bar & Grill med fint golv

där allt var franskt och sepiafärgat

utom ostmenyn. Hade gärna tagit en comté réserve som en hommage till systersonen, men jag var för mätt pga ätit mycket stor bouillabaisse. 

Avslutade kulturhelgen med att lyssna på Lundströms Bokcirkel (Pappan och havet) på väg ut till flygplatsen. Hej då Stockholm. Hoppas vi ses snart igen. 



söndag 24 november 2013

Misses Jones

Bridget is back, allas vår Jonesey, som blivit tvåbarnsmor. Och den nya boken är äntligen min; den största litterära händelsen den här helgen. 





måndag 18 november 2013

Bokklubben tar semester

Igår, denna ljuvliga novembersöndag (vilket normalt är en motsägelse; mycket få dagar inklusive söndagar är ljuvliga i november..) så tog bokklubben en bokfri semester och åkte på spa till skånska The Lodge för att fira en 40-årsdag i efterskott. Så fint med höstsol i New England-inspirerad miljö, flera timmars ostört snack i bubbelpool och över sagolik brunch.

Men det blev ändå lite bokprat då en idé lanserades inför kommande träffar om att låta våra respektive styra över bokvalet emellanåt. Jag misstänker att det här betyder att vi åtminstone i vissa fall kommer gå långt utanför våra bokliga bekvämlighetszoner.. Men det ska bli kul!

Här är beviset för att det finns backar i Skåne!

Welcome to New England

Nyspaade och rosiga om kinderna

Matsalen med fantastisk utsikt

Så här såg det ut när jag nästan åt ihjäl mig (detta var bara första tallriken av många)

Om man nu hade haft en bok med sig, hade jag lätt kunnat slå mig ner framför den här



söndag 17 november 2013

Gone Girl

Amy och Nick blir kära. Så är det på ett sätt. I bokens tillbakablickar får man se hur de träffas i New York-vintern, hur förälskelsen startar och de gifter sig. Helt normalt.

Amy och Nick krisar. Det är det andra som händer. Båda förlorar jobbet, flyttar hem till Nicks lilla hemstad i Missouri, där han öppnar en bar tillsammans med sin syster och Amy hatar varenda sekund. Fortfarande inget som är helt ovanligt.

Men sen: Amy försvinner. En dag försvinner hon bara. I hemmet finner Nick ett omkullvält bord, tecken på bråk. Det organiseras sökuppbåd, polisen kopplas in, Amys föräldrar kommer farande. Och hemligheter kommer i dagen. Nicks hemligheter. Och Amys.


Gode Gud vilken resa Gone Girl är. Ingenting är som det ser ut att vara: man vänder blad och bara ""what""!! Gillian Flynn är mycket skicklig i att leverera oväntade vändningar och plantera en gradvis, suggestiv oro i kroppen när man läser. Liksom med Dark Places har Flynn placerat historien mitt i ett USA som faller sönder i ekonomisk lågkonjunktur där städer dör ut och människor plötsligt lever i nyfattigdom. Det finns en desperat, no-way-out känsla i detta som matchar det destruktiva förhållandet med huvudpersoner som föder allt annat än sympati.

Det går inte bara att sammanfatta med att Gone Girl är bra och spännande. Den är absolut bådadera och jag sträckläste den. Men liksom med Dark Places så är den bra på ett ont-i-magen-sätt, som gör läsningen kluven och illavarslande hela vägen igenom till slutet. Och framförallt vid slutet!



lördag 16 november 2013

Boblmaf nord-syd sammanträder

I veckan fick Lund celebert besök då Bokbiten kom ner till stan för att jobba. Under torsdagskvällen anslöt jag, Boktimmen aka feeejay och Bokomaten inklusive pocketdivisionen för att äta middag på Vespa. Det var särdeles trevligt som vanligt förstås, men funderar på om vi inte avhandlade ovanligt lite böcker och katter??

Fast vi pratade förstås en del om Nyckeln-släppet och releasefesten ingen av oss fick gå på.. Och Marcus Stenbergs ödmjukhet och storhet. Och nästa Bokresa. Och Bokomatens flytt till Litteraturmagazinet. Och Christina Stiellis Allt för din skull. Samt försenade tåg, internetdejting, vilka Cons feeejay bör pricka in nästa år, ålderskriser (och hur snabbt tiden tydligen kan gå..) och jobb.

Jag körde kejserlig look den här dagen med mitt @Mind-the-book-designade Empire-halsband

 Feeejay och Bokbiten. Vill påpeka att båda har två händer var. Men inte på den här bilden.. 

 
Nej, det här har inte gått över till en modeblogg, men kolla in dagens outfit på Pocketen: Gryffindor-benvärmare!!

Det här är inte min mat. Jag åt en fantastiskt god karl-johansvamppasta som blev väldigt suddig när jag fotade, så det fick bli en pizzabild i stället. Var enligt uppgift god den också.



fredag 15 november 2013

Fredagsenkät

Bokomaten har bytt forum och bloggar numera på Litteraturmagazinet. Sina fredagsinlägg fortsätter hon dock med och har denna vecka bett oss svara på en enkät. Vem kan motstå?!

1. Vilken bok läste du senast? 
Om frågan gäller vilken bok jag läste i senast så är svaret Darkness take my hand av Dennis Lehane, Innan floden tar oss av Helena Thorfinn och Kodnamn Verity av Elizabeth Vein.

Om frågan gäller vilken bok jag senast läste ut så är svaret att det var pinsamma tre veckor sedan då jag läste ut Gone Girl av Gillian Flynn som jag fortfarande inte recenserat. C'est terrible!

2. Vilken bok ska du börja på härnäst? 
Vilken bok ska jag inte börja på härnäst? Jag har så mycket bra på hög att jag knappt kan välja. Det är   kandidater som Odödlig av S.J.Bolton, nyanlända Svarthuset av Peter May,  Från Holmes till Sherlock av den numera Stora Fackboksprisetnominerade Mattias Boström och så ska jag börja på nästa bokklubbsbok Kärlek, vänskap, hat av Alice Munro.

3. Har du något boklängt för tillfället? Dvs är det någon speciell bok du ser fram emot som inte kommit ut än? 
Jag hoppas inte det! Jag hoppas att det aldrig kommer ut en enda bok till som jag vill läsa! ;) Tänk vad jag skulle hinna med av mina hyllvärmare då.

4. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla? 
Det är nog ganska jämt skulle jag säga. Men i ärlighetens namn är det mest för att Mr Book Ponds böcker också huserar i mina hyllor... Vad gäller mina egna böcker så är det statistiskt så att jag läser mest av kvinnliga författare.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv? 
Bokklubben är förstås en ingång till bokval (som jag i vissa fall aldrig skulle valt själv, men som jag ofta blir positivt överraskad av). I övrigt inspireras jag mest av bloggar, recensioner eller om jag är i någon bokhandel och personalen skrivit personliga rekommendationer på titlar.

Länk till enkäten på Litteraturmagazinet



tisdag 12 november 2013

November rain

Var hemma hos föräldrarna på landet i helgen och regnet öste ner i strida strömmar. Men då resten av syskonskaran var på plats och socialt umgänge är en killer för läsningen så blev det inte mycket avverkat i mina tre slalombokspår. Utom lite på nätterna då jag drabbades av någon oförklarlig insomnia. Ganska praktiskt ändå; man får mycket gjort.

När alla andra hade åkt hem kom förstås solen fram.


Höst och regn i skogen.

Jag vet inte hur det är med andra barn, men mitt satte sig och ritade kostcirkeln... Gillar att hon inkluderar socker som en nödvändig näringsbeståndsdel. Det känns i alla fall högst nödvändigt!

Baby J in action under utflykt till hönsgården. 

Tänk att få vara ledig en måndag och vara med om att se dagsljuset. Händer kanske nästa gång vid jul.




Marginalanteckningar

Igår hade vi bokklubb, vilket alltid lyfter en måndag något oerhört. Dock skämskudde på mig som inte hade hunnit läsa ut boken: Innan floden tar oss av Helena Thorfinn, men jag skaaaa. Ska bara först.

Här är det bokklubb som synes på vinet.

Är uppenbarligen ett geni på att baka knäckflarn (ja, det är oerhört svårt, förstår ni...) och det blev till de här små kakorna signerade Lisa Förare Winblad. Egenhändigt gjord chokladmousse hoppade jag över till förmån för Häagen Dasz. Nästan samma sak. Typ.

A i klubben hade lånat boken på sitt lokala bibliotek där en före detta låntagare (vi gissade samtliga att det var en kvinna) blivit så agiterad över språket i vissa fall att hen inte kunde låta bli att göra understrykningar och kommentera eländet i marginalen. Jag kan förstå att man irriterar sig ibland, men vi kunde ändå inte låta bli att fnittra över de exalterat utropsteckentäta kommentarerna. Mycket underhållande.

Hen upprördes på flera ställen av användandet av ordet själv, som här där hen skriver "Själv = ensam (hon kan gå på egna ben)"

På något ställe i boken stavas "brädden" bredden och det undgick inte vår läsare, men här har det blivit rätt och hen utbrister ett lyckligt "yes!"



fredag 8 november 2013

Skynda skynda

Har inlett långhelg som delvis ska spenderas i föräldrahemmet. Jag hoppas på en del lästid då jag insåg att måndag har vi tydligen Bokklubb hemma hos undertecknad och jag har i princip inte börjat på boken! (Innan floden tar oss av Helena Thorfinn) Om socialt umgänge kan minimeras och jag låter bli att sova på nätterna så ska det nog inte vara någon fara med att hinna..

Senaste månaden har det gått smärtsamt långsamt med läsningen även om jag har flera bra böcker på gång, men nu är vi på väg ut ur release-/teater-/massa-saker-som-händer-i-allmänhet-och-exakt-samtidigt-fasen som varit vår verklighet sedan september. Jag ser fram emot lite lugnare tempo, lite mindre jobb, lite mer energi till att läsa och blogga och interagera med resten av världen.

Det började bra idag med lyxlunch i Malmö då jag läste flera meningar i ovan.

Fast tyvärr så dök de här raderna upp ungefär samtidigt som fisksoppan kom in.. 



lördag 2 november 2013

Spöka lugnt

Det känns på något sätt fel att säga Glad Allhelgonahelg på svenska. Så hela Book Pond-klanen önskar i stället en Ryslig Allhelgona tillsammans med bok- och andra skräckisar. Minns en allhelgona för några år sedan då jag läste The woman in black en sen natt vid den här tiden och bokstavligen fick kalla kårar utmed ryggraden. DET är en riktigt lämplig bok att läsa en mörk och kulen november. Eller så kan man gå och se Mr Book Pond göra huvudrollen i pjäsen med samma namn. Spelas i Malmö till och med 9 november.











Arkiv

juli 2008 augusti 2008 september 2008 oktober 2008 november 2008 december 2008 januari 2009 februari 2009 mars 2009 april 2009 maj 2009 juni 2009 juli 2009 augusti 2009 september 2009 oktober 2009 november 2009 december 2009 januari 2010 februari 2010 mars 2010 april 2010 maj 2010 juni 2010 juli 2010 augusti 2010 september 2010 oktober 2010 november 2010 december 2010 januari 2011 februari 2011 mars 2011 april 2011 maj 2011 juni 2011 juli 2011 augusti 2011 september 2011 oktober 2011 november 2011 december 2011 januari 2012 februari 2012 mars 2012 april 2012 maj 2012 juni 2012 juli 2012 augusti 2012 september 2012 oktober 2012 november 2012 december 2012 januari 2013 februari 2013 mars 2013 april 2013 maj 2013 juni 2013 juli 2013 augusti 2013 september 2013 oktober 2013 november 2013 december 2013 januari 2014 februari 2014 mars 2014 april 2014 maj 2014 juni 2014 juli 2014 augusti 2014 september 2014 oktober 2014 november 2014 december 2014 januari 2015 februari 2015 mars 2015 april 2015 maj 2015 juni 2015 juli 2015 augusti 2015 september 2015 oktober 2015 november 2015 december 2015 januari 2016 februari 2016 mars 2016 april 2016 maj 2016 juni 2016 juli 2016 augusti 2016 september 2016 oktober 2016 november 2016 december 2016 januari 2017 februari 2017 april 2017 maj 2017 juni 2017 juli 2017 augusti 2017 september 2017 oktober 2017 november 2017 december 2017 januari 2018 februari 2018 mars 2018 april 2018 maj 2018 juni 2018