tisdag 26 augusti 2014

Bad bokbloggare

Jag är väl inte den flitigaste av bokbloggare. Ibland får jag dåligt samvete över att jag inte har span på mer som händer i bokvärlden, eftersom det liksom känns som en del av arbetsbeskrivningen...

Jag skulle ju till exempel kunna skriva om förra helgens Louisiana Literature Festival som jag bara var en Öresundstågresa bort ifrån. Och där både Joyce Carol Oates och Margaret Atwood medverkade. Åkte jag på den, lyckades jag liksom Bokomaten få min bok signerad av Oates, rapporterade jag om begivenheten på ett enda sätt? Nej.

Eller så skulle jag kunna skriva om de senaste par veckornas flygande start för litteraturkollektivet Kulturkollo där sju välmeriterade bokbloggare har slagit ihop sina olikheter till en helhet. Här uppdateras det flitigt med personliga inlägg och författare som boktitlar och jag följer och gillar både layout och innehåll. Jag som har nog med att bristfälligt hålla igång en blogg funderar förstås på hur de ska klara att jonglera med två, men alla har ju inte min disciplin...



Jag hade också kunnat blogga om ett av de senaste kulturkolloinläggen som handlar om Min Första Bok där Lilla huset på Prärien nämns. Det leder mig nämligen in på nyheten jag såg idag att Laura Ingalls självbiografi nu ska komma ut mer än 80 år efter att den skrevs. Little house on the prairie plus the juicy bits ska den heta. Nej, förstås inte... Titeln är Pioneer Girl och den beräknas komma ut 20 november.


Eller så skulle jag ha kunnat nämna att bokbloggmaffians mesta mumintroll Bokbabbel har läst ut Donna Tartts Den hemliga historien #DHH efter flera års påtryckningar. Men det gjorde jag tydligen inte heller.

Dock kan jag berätta att jag just idag själv läst ut Steglitsan av samma författare. Wow, är allt jag har att säga just nu, men jag återkommer med något utförligare. Eventuellt.



lördag 23 augusti 2014

En smak av vin

Jag hänger fast vid Frankrike en liten stund till innan jag låter den svenska hösten göra sitt intåg. I Provence påbörjade jag En smak av vin av Joanne Harris (Chocolat), en bok som förtjänar ett omnämnande.

Jay är författare, men vid 37 års ålder börjar det se ut som om han också är en one-hit-wonder, för efter succén med Applejack Joe, så har han inte producerat någonting på tio år. Förlagan till Applejack Joe är en före detta gruvarbetare och trädgårdsfantast, som Jay spenderade några av sina barndoms somrar hos.

Joe med sina fröer och
viner, som lärde Jay allt han vet om plantering och som plötsligt en dag är borta utan att säga adjö, något Jay aldrig förlåter - och heller inte glömmer. 25 år senare skvalpar de sex viner i källaren som Jay lyckades rädda efter att Joe försvann och hans hus demolerades och en dag är det nästan som om vinerna förmår eller i alla fall inspirerar Jay till att köpa ett förfallet slott i Frankrike och lämna allt bakom sig.

Efter Chocolat, som är Harris mest kända bok (och som filmades), så kan man kanske missta henne för att skriva plain feelgood. Men både En doft av apelsin, som jag tidigare läst, och En smak av vin är mer än myslitteratur och berör på ett djupare plan.

Det är förvisso fransk landsbygd och pittoreska byar, egenodlad frukt, vin, författarliv och en gnutta magi, men det är också en ganska mörk historia som berättas, om ensamhet, utanförskap och den sociala kontrollen i små samhällen. Kanske lite för repetitiv på sina ställen, men totalt sett en fin historia.

Jag gillar generellt att läsa böcker som på något sätt relaterar till orter jag besökt och även om jag inte varit i just Lansquenet (för byn existerar inte i verkligheten) så gav det en extra känsla att jag påbörjade En smak av vin under en semester på franska rivieran. Jag drabbades också av ett visst mått av förvirring då jag parallelläste den med Steglitsan (Donna Tartt), i vilken jag hade nått fram till avsnittet där Theo Decker lär känna en möbelsnickare medan Jay i den här boken har sin Joe. Pojkar som tyr sig till morfarsfigurer verkar vara grejen i sommar.


En bild från en av våra typiska middagar på rivieran med smak av rosévin och charkisar. Terassen med stort T i bakgrunden.



söndag 17 augusti 2014

Paris mon amour

Hemma igen från Paris-resan. Jag skulle inte säga att det var en solsemester direkt, för temperaturen nådde bara stundtals över 20-strecket, men det var ändå stor skillnad mot hösten som mötte oss här hemma med vind och regn. Nu är väl sommaren över på alla sätt och jag har ägnat dagen åt att packa upp och rensa ut tunna kläder och plocka fram höstjackorna och vantarna. Suck. Men innan måndagen och dagis-och-jobb-snurran börjar på riktigt, en bildkavalkad från sommarens sista semester - och mina bästa tips för att göra Paris med barn.

Kanske ska jag också passa på att varna för ett märkligt bokfritt inlägg. Statusrapport är att jag kämpar på med Steglitsan (den är fantastisk, men 800 sidor tar sin tid) och påbörjade Sommaren utan regn i Kindlen under resan.

Underbara Jardin du Luxembourg: min favoritpark!Vacker som en saga och med nöjen för alla. I den stora lekparken (ja, det kostar att gå in, men det är bara att tugga i sig de fransk-svenska kulturskillnaderna här..) kan barnen roa sig länge och sedan kan man gå till dammen och hyra en liten segelbåt. Eller så kan man - som mina barn - bara hänga över kanten och känna på vattnet i en vinkel där de bara var sekunder från att tippa i med huvudet före... 

Som vuxen kan man också roa sig med att titta på blomsterprakten, konstutställningarna i orangeriet, sitta i solen och läsa en bok. Själv hade jag någon tanke om att jag skulle komma hit varje morgon - vi bodde i närheten - och jogga en runda, men semesterlatmasken slog till och jag orkade inte upp förrän sista dagen. Men en gång är bättre än ingen, kanske.

Åk tunnelbana - eller buss! Det är kanske ofrånkomligt i och för sig, men minipondarna betraktade dessutom detta som ett genuint nöje (de är ju förvisso lantisar). Att de själva fick hantera biljetten vid spärrarna var också stort. 
Åk båt! Runt Seine finns det en mängd varianter. Vi valde Batobus, som är en ren transporttjänst och inte har någon guidning. Med dem kan man hoppa på och av på de åtta hållplatserna hur många gånger man vill under loppet av en dag (båtarna går väldigt frekvent). Stora fröken Book Pond och jag tyckte det var väldigt nice att få vila fötterna och samtidigt se Paris från flodsidan. 

Andra blev väldigt trötta och sov hela resan.. 

La Tour Eiffel. Tyvärr var förköpen slut när vi skulle boka ganska tätt inpå, så vi nöjde oss med att åka dit och titta från marken,  men även då är tornet imponerande och roligt att skåda(Köerna på plats är osmakligt långa och ingenting man vill stå i med barn - eller utan heller för den delen)

Och Le Louvre. Jag har varit där tidigare och vi gjorde bedömningen att 1600-talskonst knappast skulle vara en höjdpunkt för en fyra- och sjuåring, så vi hade inte ens med i beräkningarna att gå in. Däremot är byggnaden i sig vacker (och enormt stor) och huvudingången i pyramiden cool, så det är fint att bara åka dit och titta. 

Minipondarna tyckte också det var mycket roligt att leka vid bassängerna utanför.. (Vill man besöka Louvren är mitt tips att satsa på förköpsbiljetter - kolla hemsidan - och sedan gå in via sidoentrén Porte des Lions där det inte är några köer alls.) 

Fika! Behöver jag säga mer? Jo, några saker. En stor kaffe i Paris är inte stor, den är mycket liten. Det är det absolut värsta med Frankrike och jag fick nödköpa en burk nèscafé till hotellrummet så jag kunde trycka i mig en extra dos morgon och kväll. 

Glutenallergiker har det svårt i Frankrike: hela nationens kost bygger på brödintag från frukostcroissanterna (inkluderat i 95% av frukostarna på stan) till lunchmackorna till baguetterna som serveras som tillbehör till middagen... 

För övrigt kan jag berätta att croissanterna på bilden är de i särklass godaste jag ätit! På Café du Rendez-vous mittemot katakomberna. 

Satsa på parker för nöjen och rekreation! Det finns så många vackra i Paris, här från Tuilerierna, som också har ett litet nöjesfält och lekpark. Uppskattat! 

I Tuilerierna ligger också Musée de l'Orangerie, som var det enda museum jag (tillsammans med fröken BP) köade till. Det har varit stängt alla tidigare gånger jag varit i Paris och jag har väntat i många år på att få se Monets enorma näckrosmålningar som hänger här. (Foton är inte tillåtna, så bilden är lånad från Internet.. ) Det var klart värt väntan. Förutom Monet så har muséet en mycket fin samling tavlor av Matisse, Renoir, tidig Picasso, Cézanne med flera. Ett fint och mindre kötyngt alternativ till Musée d'Orsay. Dessutom en bra presentshop där jag köpte fina målarböcker.



En annan grym park är Buttes-Chaumont i nordöstra delen av Paris. Här finns en konstgjord grotta, vattenfall, broar och dammar som barnen kan fantisera fram äventyr kring. Förutom de konstgjorda delarna så är det mer av naturpark och ganska kuperat, så med barnvagn blir det ett ordentligt träningspass. 

En liten bit ifrån Parc des Buttes-Chaumont ligger Cité des sciences et de l'industrie - Paris vetenskapsmuseum med massvis av aktiviteter. I den stora metallkulan La Géode finns en Imax-bio och vi tittade på en fin film om Stilla havet när vi var där. Där finns också permanenta utställningar, experimentrum och ett planetarium (Fröken Book Ponds favorit) och flera timmar rekommenderas för att ta sig igenom. I sanningens namn vet Mr Book Pond mer om detta, då jag avvek efter filmen och åkte in till stan och shoppade lite i stället.. 

Det blev utsikt över stan trots att vi bommade Eiffeltornet. Tour Montparnasse är Paris enda skyskrapa (en hatad sådan), men där finns ett panoramadäck med fantastisk översikt över stan och till skillnad från Eiffeltornet så är det i princip inga köer här. Vi bodde i närheten och valde att åka upp en kväll. Först slussas man upp på 56:e våningen till en fruktansvärd högljudd och turistig del där de ska ta ert foto. Ta er därifrån så fort som möjligt och gå upp på taket, för det är där magin börjar. På kvällen är det fantastiskt, då alla de stora sevärdheterna är upplysta. 

I tre dagar försökte vi ta oss in i Katakomberna, men på grund av köer och en nationell helgdag då det höll stängt lyckades vi tyvärr inte. Omplanering gjorde då att vi hamnade i La Concièrgerie i stället, fängelset där många av franska revolutionens fångar satt i väntan på avrättning. Den mest kända är förstås Marie Antoinette. Jag blev väldigt positivt överraskad. För det första: lite folk aka inga köer! För det andra: den gotiska salen var otroligt vacker och övriga delar med fängelseceller och vindlande trappor höll minipondarnas intresse fånget. Mycket lyckat, måste jag säga. 

Turistshopping. Ja, pondarna fick var sitt litet Eiffeltorn och en T-shirt. Jag fick fina planscher på Babar och omslag till La Vie Parisienne, som köptes billigt längs Seine. Bilden är tagen i Montmartre dit vi åkte sista dagen. Jag mindes området som pittoreskt (från 2004), nu tyckte jag det bara var överkommersialiserat, överfullt och väldigt ovärt ett besök. Men sånt är ju en smaksak förstås. 

Glada i Paris. Nu är vi nöjda för den här gången, men det finns mycket kvar att se och säkert kommer vi tillbaka!



måndag 11 augusti 2014

August reads

Jag tror att Anna Fredriksson måste ha haft något av ett försäljningsrekord den här månaden för så gott som varenda en i boblmaf verkar ha läst hennes Augustiresan. Smart namn, måste jag säga. Jag har också precis läst ut den, men har en backlogg på recensioner som är längre än någonsin, så omdöme får vänta lite.

Har för övrigt också en annan månadsrelaterad bok  i hyllan från back in the days: Augusti av Judith Rossner (kanske mest känd för Looking for Mr Goodbar). Längesedan jag läste den, men känns som det är rätt månad att plocka upp den igen. Bara ett litet problem och det är att det inte är direkt läge att lägga till titlar till min sommarhög, som inte direkt krympt med den hastighet jag naivt trodde att den skulle. Fast å andra sidan: jag är ju faktiskt en stor flicka som gör vad jag vill.. !





Arkiv

juli 2008 augusti 2008 september 2008 oktober 2008 november 2008 december 2008 januari 2009 februari 2009 mars 2009 april 2009 maj 2009 juni 2009 juli 2009 augusti 2009 september 2009 oktober 2009 november 2009 december 2009 januari 2010 februari 2010 mars 2010 april 2010 maj 2010 juni 2010 juli 2010 augusti 2010 september 2010 oktober 2010 november 2010 december 2010 januari 2011 februari 2011 mars 2011 april 2011 maj 2011 juni 2011 juli 2011 augusti 2011 september 2011 oktober 2011 november 2011 december 2011 januari 2012 februari 2012 mars 2012 april 2012 maj 2012 juni 2012 juli 2012 augusti 2012 september 2012 oktober 2012 november 2012 december 2012 januari 2013 februari 2013 mars 2013 april 2013 maj 2013 juni 2013 juli 2013 augusti 2013 september 2013 oktober 2013 november 2013 december 2013 januari 2014 februari 2014 mars 2014 april 2014 maj 2014 juni 2014 juli 2014 augusti 2014 september 2014 oktober 2014 november 2014 december 2014 januari 2015 februari 2015 mars 2015 april 2015 maj 2015 juni 2015 juli 2015 augusti 2015 september 2015 oktober 2015 november 2015 december 2015 januari 2016 februari 2016 mars 2016 april 2016 maj 2016 juni 2016 juli 2016 augusti 2016 september 2016 oktober 2016 november 2016 december 2016 januari 2017 februari 2017 april 2017 maj 2017 juni 2017 juli 2017 augusti 2017 september 2017 oktober 2017 november 2017 december 2017 januari 2018 februari 2018 mars 2018 april 2018 maj 2018 juni 2018