Helt oväntat kommer det ett god jul-inlägg. Jag tänker inte vara pinsam morsa och publicera bilder på mitt barn i tomteluva i år (fast hon hade faktiskt pepparkaksdräkt det här året som variation..), utan i stället blir det en animalisk julsång som jag snott rakt av från Martins blogg :-)
Det här kanske blir sista raderna för i år. Annandagen åker syster och jag till ett varmare klimat, och jag är osäkert på bredbandsstatusen i Egypten these days.
Jag vill önska alla Bookpond-läsare en riktigt god jul och ett gott nytt läsår!
Var och såg The Duchess igår. Mycket snyggt kostymdrama och hjärtegripande på sina ställen, men jag kände inte riktigt igen den Georgiana Spencer jag mötte i Amanda Foremans fantastiska bok och som filmen bygger på.
I den beskrivs hon som en mångbottnad kvinna. Å ena sidan en trendsättare och modelejon, å andra sidan en politiskt initierad aktör (vilket man fick se väldigt lite av). Hon var också gravt spelberoende (vilket överhuvudtaget inte framgick av filmen).
Den största skillnaden var dock att den ménage à trois som utvecklades med Bess Foster i boken inte framställdes som det svartsjukedrama som filmen visade. Det var säkert inte lätt för Georgiana, men det verkar ha funnits en genuin vänskap och ett ömsesidigt beroende till den tredje kvinnan. Men jag antar att regissören måste hitta en vinkling för att få en röd tråd och få filmen att fungera.
Sent nu, men jag måste börja packa inför julfirandet - och Egypten förstås :-)
Jag måste haka på Bokkedjan som Du är vad du läser dragit igång. Det lustiga är att jag haft exakt samma tanke några gånger, men aldrig orkat skriva ner det, men nu ska det bli av i alla fall. Den här gången börjar man med en favoritbok och associerar vidare.
Ok, jag startar med Foreign Affairs av Alison Lurie som är en av mina bästa läsupplevelser, fastän det var plugglitteratur. Den utspelar sig i London och handlar delvis om Vinnie som forskar i barnkammarrim och besöker British Museum en del.
British Museum ligger i stadsdelen Bloomsbury där Bloomsburygruppen skapades. Det var en informell krets av brittiska intellektuella som träffades regelbundet från sekelskiftet och framåt och hade en del inflytande på kulturlivet.
En av de mest kända medlemmarna var Virginia Woolf som har skrivit Mot Fyren. Jag har ett kluvet förhållande till den boken. Jag tycker den är så vacker, men samtidigt så irriterande flummig.
En fyr står också i centrum i Fyrväktaren av Jeanette Winterson, som är en annan favorit. Den handlar om Silver som blir uppfostrad av fyrvaktaren Pew och som lär sig att gå sina egna vägar. Liknar ingenting annat. Winterson har också skrivit den självbiografiska 'Det finns annan frukt än apelsiner', vilket osökt får mig att tänka på:
En doft av apelsin av Joanne Harrison som jag läste på franska för ett par år sedan. Ett drama som mestadels utspelar sig under andra världskriget och handlar om hemligheter, mat och den unga Framboise som har en komlicerad relation till sin mor.
Magnoliatorget är en annan roman som skildrar andra världskriget, fast utifrån ett Londonperspektiv, och då är vi tillbaka i staden där jag började så det känns lämpligt att avrunda här.
Hmm, bara kvinnliga författare. Kanske inte helt representativt, men så kan det bli. Kul uppgift det här, hoppas det blir fler!
Nej, det är inte dopparedagen som räknas ner, även om det såklart ska bli kul med julafton också.
Men nu är det "klatt och betatt" för att citera Patrik Larsson*. Jag och syster drar till Hurghada på annandagen, bor på lyxigt resort, badar, solar, dyker! Och läser mängder med böcker förstås. How lovely. Även om jag kommer sakna ihjäl mig efter Soffan - och Kurt förstås.
Nu har jag iaf det trevliga nöjet att välja ut reselitteratur och det lutar åt:
Gomorra av Roberto Saviano - nästa bokklubbsbok som lägligt nog läses ut. Second chance av Jane Green - en chick lit måste självklart med i semesterpackningen. Sommarsystrar av Judy Blume - om vänskap som sätts på prov. Velat läsa länge. Sacred av Dennis Lehane - en bok i Kenzie/Gennaro-serien som jag obegripligt nog inte läst
har jag kanske bestämt mig, men begränsat med tid och pengar gör att viss beslutsångest infinner sig. Imorgon tror jag dock vi ska nå fram till något slags konsensus och det kommer innebära minst 4 pocket tror jag. Härligt! Imorrn vet vi :-)
I söndags tänkte jag att "nästa vecka ska jag uppdatera bloggen lite oftare". Sen går helt plötsligt alla dagar och så är det redan torsdag.
I och för sig har jag haft två jobbkurser ett par kvällar och i tisdags var vi på teater, så det har varit fullt upp. Efter en lyxig middag på Café le fil du rasoir så var vi och såg Mordet i Midlands (An inspector calls) av J.B Priestly på Intiman. Helt osökt går ju tankarna till Midsomer Murders, men det var inte helt i samma anda, även om detta också utspelade sig i Storbritannien. En småspännande, lite komisk pjäs med politisk tvist, kanske med lite svaga skådespelarinsatser på ett par håll blev vårt omdöme.
Allvarligt ämne, trots liten försök till ordvits. Upptäcker att det har getts ut mängd böcker om maffia, svensk och annan under 2007-08 och undrar varför, men ofta kommer en viss sorts böcker i klunga. Jämför bara med Da vinci-koden och alla wannabees.
Nu är det maffia som gäller och här kommer en hel temasidan om fenomenet.
Nu har förresten Gomorra börjat komma in i affärerna och nätbutikerna igen efter att hela Sverige formligen länsats på alla exemplar efter Savianos promotionturné. Snart får jag mitt ex :-)