söndag 29 november 2009
Orsakerna till den (tillfälliga) stiltje som råder på bloggen stavas mest Danmark och november. Jag jobbar för mycket och har uppslukats av den gråtrista duggregnskokong som hela den här månaden består av. Som Alex Schulman skrev häromdagen:
"Gud kan aldrig ha menat att vi skulle BO här!" Inte läser jag mycket heller, även om jag skulle vilja.
Helgen försvann mest till adventsbestyr, och det har pyntats och bakats och fixats i kubik. Nu är det juligt och mysigt, men nu halv nio på kvällen sitter jag i soffan och väntar bara på att barnet ska somna så att jag äntligen kan få gå och lägga mig jag med (K är iväg och kör buss, så jag är ensam hemma). Jag har en bok som väntar, men ögonlocken säger mig att jag kommer orka cirka två sidor av den innan jag dunar in för natten.
Nästa vecka kommer vara minst lika hysterisk den, men då är det i alla fall december. Låt oss hoppas att det har något gott med sig.
onsdag 25 november 2009
1977 så avled Vladimir Nabokov då han var mitt upp i skrivandet av sin roman,
The original of Laura. Romanen publicerades för första gången alldeles nyligen, mer än 30 år senare. Nabokov hade uttryckligen bett om att boken skulle förstöras vid hans död om den inte var färdig, men familjen tvekade och 2008 meddelade Nabokovs son planerna på en utgivning, vilket BBC förutspådde som
"the literary event of 2009."Många kritiker skrev dock negativa recensioner vid publiceringen. De klagade bland annat på kvalitén på språket, att Nabokov hade tappat greppet och beklagade i allmänhet att hans sista vilja inte hade följts, men det fanns också de som gav den ett varmare mottagande.
Frågan kvarstår: ska man låta den potentiella vinsterna för (den litterära) världen väga tyngre än en författares postuma vilja? Tänk om Stieg Larsson hade haft liknande önskemål för den ofärdiga Millenium-bok som eventuellt också ska ges ut så fort de juridiska stridigheterna är lösta. Skulle världen kunna hantera det...;-)
Läs mer om Vladimir Nabokov på bl.a.
Wikipedia
söndag 22 november 2009
I morse var Barney B på sitt gnälligaste humör, det regnade småspik ute och hemmet var så upp och ner som det bara kan bli när en tvååring bygger klossar, lägger pussel och ska rita samtidigt..
Jag bestämde mig för att ta tag i ett projekt för att bringa lite ordning i kaoset, lämnade man och barn hemma och for till "ångestbältet". Ångestbältet i Malmö är den plats där man smällt upp fyra byggvaruhus, två textilaffärer, ett växthus, ett Babyland, IKEA och ILVA, en parkering som är ett par kvadratkilometer stor samt en så kallad food court som stinker matos och serverar undermålig mat. Totalt sett är det ett ganska vidrigt ställe.
Hit åker alla husägare och andra renoverare, spenderar hela helgerna och konsumerar Sverige ur krisen. Tittar man i kundvagnarna på all skit folk plockar med sig är det svårt att förstå att det skulle vara någon kris överhuvudtaget för övrigt.
Jag kände mig evigt tacksam att jag inte äger vare sig något hus eller renoveringsobjekt, och försökte göra processen kort genom att snabbt handla den lampskärm jag var ute efter, men att hitta en sådan spånskiva som jag ville ha visade sig betydligt svårare och jag fick åka därifrån utan. ILVA hade i alla fall otroligt fantasifulla och vackra juldekorationer, ett exempel på bilden ovan.
När jag kom hem så sov barnet sött och i ett plötsligt anfall av oväntad huslighet bakade jag en äppelpaj! K drog iväg för att köra buss, och eftersom det fortfarande regnade ute kände jag att en film kunde passa bra.
Inspirerad av senaste tidens läsning dunkade jag in Pride and prejudice i dvd:n och såg om den för jag vet inte vilken gång i ordningen. S satt bredvid en stund och sammanfattade det hon såg;
"tjejer prata". När hon upprepat det ungefär trettio gånger insåg hon nog att det inte skulle bli roligare än så och gick och byggde klossar i stället. Jag satt kvar och njöt av engelsk, romantisk kostymfilm när den är som bäst.
Lite matvaror skulle införskaffas så vi gick till affären och handlade, lagade middag och sen var det läggdags för alla små barn. Själv har jag börjat läsa på ny bok,
Vi som hade alla rätt, men funderar även på att slå på TV:n klockan nio och se
På spaning med Bridget Jones. Nu kramar vi sista musten ur helgen, imorrn är det måndag igen..
lördag 21 november 2009
Lördag idag, försvann i ett kick. Var på lekparken och sen på shoppingrunda/fika i stan. Kom hem, dumpade kassarna och gav mig ut på en halvdan joggingrunda (gick om vartannat), men det är så skönt att ta tillvara på dagsljus och faktiskt sol som det var idag! Låg sen och läste på eftermiddagen (så lätt det nu är med en 2-åring som ska klättra på en samtidigt..).
Det var längesedan jag hade några franska kulturyttringar, men nu kanske det är dags igen. Jag ser att en bok jag fick tips om för några år sedan av min kompis tillika franskafröken Linda, Le petit Nicholas av Jean-Jacques Sempé, har blivit
film och slår alla rekord i Frankrike.
Det är en barnbok om Nicholas som önskar sig en lillebror, och allt är frid och fröjd tills föräldrarna kommer hem från sjukhuset - med en lillasyster! Det ser ut som den faktiskt finns översatt till svenska och då heter den Lille Niklas.
Av de svenska recensioner jag läst så verkar det vara en söt familjefilm, men kanske aningen svårsmält för oss jämställdhetsdrillade svenskar då det är hemmafruar på rad och pappor som familjens enda försörjare.
onsdag 18 november 2009
Det stormar i Malmö. Nåt så djävulskt. Men jag sitter inne och myser i soffan med
Pride and Prejudice and Zombies, en makalöst surrealistisk bok måste jag säga, men perfekt för stormnätter som denna.
Igår natt läste jag också ut
Dead until dark av Charlaine Harris, mer känd som första säsongen av True Blood för TV-publiken. Också en ganska udda fågel till bok egentligen. Jag hade inte förväntat mig att jag skulle uppskatta vampyrtema med hela den twilight-hysteri som råder bland alla fjortisar, men det fungerar oväntat bra. Läs boken, se serien!
tisdag 17 november 2009
Var hemma hos föräldrarna i helgen och plöjde kulturbilagor en masse från de stora dagstidningarna. Bland annat var det flera artiklar om Google books; Googles enorma scanningsprojekt som syftar till att göra alla världens böcker digitala. Projektet har eskalerat problemet med digital upphovsrätt; svenska bibliotek kan t.ex. låna ut en fysisk bok, men i princip inte en digital på grund av upphovsrättsregler. Samtidigt tenderar debatten ibland att inte alls handla om detta utan i stället om de potentiella problemen med Googles världsherravälde.
Jag funderar på om jag kommer sitta och läsa böcker på min dator framöver, men jag tror knappast det. Möjligen på resor, men jag håller hellre i en fysisk bok. Fast alla studenter kommer förstås bli överlyckliga om hela deras kurslitteratur finns gratis på nätet. Jag tänker mer att vinsten kan bli om man kan importera google books till sin läsplatta eller mobil, då skulle det kunna bli riktigt stort. Vad tror ni andra?
söndag 15 november 2009
Vi var på landet i helgen. Det var typiskt novemberväder, så jag ägnade mycket av tiden åt att läsa böcker och tidningar, men vi försökte även ta vara på det lilla dagsljus som var och plåtade lite. Återkommer om läsningen.
lördag 14 november 2009
Varför läser jag en bok om en död brittisk kunglighet som jag inte har någon relation till? Jag funderar, och sensationslystnad måste ju vara en del av förklaringen förstås även om det tar emot att erkänna; kanske kommer avslöjanden och hemligheter om the rich and famous i dagen. Men det är ju också så att prinsessan Dianas tragiska äktenskap och död berörde många människor, oavsett om man kan relatera eller inte. Fast det låter ju också lite patetiskt när jag tänker efter..
Hursomhelst, Tina Browns biografi om prinsessan Diana är knappast den enda i sitt slag, men det är den senaste som kommit ut och det är faktiskt inte Hänt i veckan i 480 sidor utan den har fått bra kritik även från seriösa tidningar. Brown är journalist och har intervjuat en överväldigande mängd människor för boken, kungafamiljen dock undantagen. Jag har hört att hon inte alltid använde de renhårigaste metoder, utan kunde utge sig för att "vara en gammal vän till Diana" för att dra orden ur munnen på sina intervjuoffer.
Men det som man får som läsare är inte ännu en hyllningsbok till Diana och hennes oskuldfullhet, utan snarare ett dokument över två människor - Diana och Charles - som båda föll offer för omständigheter utanför deras makt. Det man blir varse är att de använde sig av två olika överlevnadsmekanismer för att ta sig igenom ett äktenskap som var dömt att misslyckas: Charles drog sig undan till sin älskarinna Camilla Parker-Bowles, Diana lärde sig manipulera pressen. Att Brown försöker sig på någon slags objektivitet tycker jag är en långt intressantare vinkling än de ensidiga partsinlagor som tidigare kommit ut.
Diana - biografin är kanske inte för alla, men fascineras man av historien som började som en saga och slutade med en krasch i en tunnel är det här en av de bättre källorna att söka sig till. Klicka på titeln för att läsa hela recensionen.
tisdag 10 november 2009
Total inspirationstorka, kommer inte på någonting att blogga om. Det hjälper lite att jag surfar in på Waterstones och Amazon och kollar nyheterna och bestsellerlistorna.
Observationer:
Millenium-trilogin rankas fortfarande högt i Storbritannien. The pot-of-coffee-and-sandwich trilogy skulle man också kunna kalla den.
Apropå mat så har Julia Childs
Mastering the art of French Cooking börjat sälja som smör (ha-ha) igen efter den utmärkta filmen Julie & Julia. Läge att lära sig bena ur en anka till jul?
Märkligt nog ligger Audrey Niffeneggers debut
The time traveller's wife långt högre upp på listorna än hennes nya roman
Her fearful symmetry. Efter Bokhoras
recension häromdagen så skulle jag mycket väl kunna tänka mig ett litet exemplar av denna.
lördag 7 november 2009
Det tröstlösa novemberrusket har lagom till helgen gett vika för plusgrader och sol. Jag var ute med S i lekparken och slogs av vilka fantastiska färger som är så här års ändå; det är ju bara det att när regnet öser ner och det är nattsvart klockan två på eftermiddagen så passerar de ju obemärkt förbi.
torsdag 5 november 2009
Igår hade vi bokklubb, mycket trevligt som vanligt. Jag insåg att jag under alla år som bokklubben existerat inte tagit några foton, men här kommer de! I och för sig tagna med en sketen mobilkamera i ett halvskumt rum, så resultatet är därefter, men ändå.
Föremålet för kvällen var Jenny Diskis
Främling på tåg. Jag hade höga förväntningar, men varken jag eller någon annan blev helsåld på Diskis rundresa i USA, utom syster som tycker tågåkande är det mest romantiska som finns och hade med sig boken "som en vän" varje kväll. "För många historier", "inte övertygande", "bra språk" var några omdömen. Själv tycker jag Diski hade en ganska så underbar svart (brittisk) humor, och jag kan relatera till hennes tillbakadragenhet, att resandet görs för resandet och stillhetens skull och inte för att träffa människor i första hand. Märkligt också att läsa en bok 2009 som så oförbehållsamt promotar rökning som något positivt.
Förutom bokprat så ägnade vi oss förstås i vanlig ordning åt god mat, vin och åt att uppdatera oss vad som hänt i allas liv sedan sist. Man slutar aldrig förvånas över hur mycket som faktiskt kan hända på sex veckor.
Nästa gång lutar det åt att vi ska läsa
Nymåne av Diana Abu-Jaber. Jag tycker den verkar otroligt lovande, så det ser jag fram emot
tisdag 3 november 2009
är namnet på en av Arne Dahls deckare om den så kallade A-gruppen vid Stockholmspolisen. På kort tid händer följande: en man hittas halvt uppäten av järvar (!) på Skansen, kvinnor försvinner från en flyktingförläggning, ett mord sker på en judisk kyrkogård. Vid en första anblick har händelserna ingenting med varandra att göra, men a-gruppen vore ju inte a-gruppen om den inte grävde djupare än så och snart börjar de hitta märkliga och farliga samband.
Arne Dahls stil liknar faktiskt ingen annans. Han balanserar allvar och blixtrande humor inom en ramhandling som jag inte hade kunnat gissa slutet på och som ofta är väldigt spännande. A-gruppens interna gnabb och systematiska arbete varvas med geografiska rundturer i Italien och Ukraina och det känns väl researchat och intressant. Dialogen är lite skruvad ibland, men
inte pinsam, vilket man får vara tacksam för.
Europa blues får mer än godkänt. Mer recension om ni klickar på titeln.
Arkiv
juli 2008
augusti 2008
september 2008
oktober 2008
november 2008
december 2008
januari 2009
februari 2009
mars 2009
april 2009
maj 2009
juni 2009
juli 2009
augusti 2009
september 2009
oktober 2009
november 2009
december 2009
januari 2010
februari 2010
mars 2010
april 2010
maj 2010
juni 2010
juli 2010
augusti 2010
september 2010
oktober 2010
november 2010
december 2010
januari 2011
februari 2011
mars 2011
april 2011
maj 2011
juni 2011
juli 2011
augusti 2011
september 2011
oktober 2011
november 2011
december 2011
januari 2012
februari 2012
mars 2012
april 2012
maj 2012
juni 2012
juli 2012
augusti 2012
september 2012
oktober 2012
november 2012
december 2012
januari 2013
februari 2013
mars 2013
april 2013
maj 2013
juni 2013
juli 2013
augusti 2013
september 2013
oktober 2013
november 2013
december 2013
januari 2014
februari 2014
mars 2014
april 2014
maj 2014
juni 2014
juli 2014
augusti 2014
september 2014
oktober 2014
november 2014
december 2014
januari 2015
februari 2015
mars 2015
april 2015
maj 2015
juni 2015
juli 2015
augusti 2015
september 2015
oktober 2015
november 2015
december 2015
januari 2016
februari 2016
mars 2016
april 2016
maj 2016
juni 2016
juli 2016
augusti 2016
september 2016
oktober 2016
november 2016
december 2016
januari 2017
februari 2017
april 2017
maj 2017
juni 2017
juli 2017
augusti 2017
september 2017
oktober 2017
november 2017
december 2017
januari 2018
februari 2018
mars 2018
april 2018
maj 2018
juni 2018