fredag 30 juli 2010
Även fast man inte tror det så kommer de ut till slut. Baby J valde 29 juli för att göra entré - i rekordfart dessutom när hon väl bestämt sig. Nu sitter jag på familje-BB och läser
Children of god go bowling och
The year of the flood om vartannat. Imorgon börjar tvåbarnslivet på riktigt.
onsdag 28 juli 2010
Idag är det 10 dagar sedan jag hade beräknat förlossningsdatum. Varje dag sedan dess har känts oändlig och det finns inga som helst indikationer på att barnet vill ut.
Alla projekt är avslutade, det finns inte en låda eller garderob i lägenheten som inte är städad, rensad (och färgkoordinerad..), jag har läst mycket böcker senaste veckorna, men till och med det börjar bli tråkigt. Förstå att läget är illa!
Nu ska jag skriva lite recensioner i stället.
söndag 25 juli 2010
Böcker om personer i retrospektiv med titlar långa som trailers = trend?
torsdag 22 juli 2010
Sedan i söndags den 18 juli så uppmärksammas Sjöwall/Wahlöö lite extra i Malmö inom ramen för ett konstprojekt. Det är 40 år sedan deras Polis polis potatismos kom ut, en av tio böcker om Martin Beck.
Från att ha varit en genré som bestod av pusseldeckare i mestadels borgeliga miljöer sattes kriminaliteten in i ett socialt kontext där man fick följa det vardagliga polisarbetet och lära känna snutarna som karaktärer och det var helt nytt på den tiden.
Under veckan har vi varit och tittat på den dansande polisen som uppträder på torg runtom här i Malmö (Och som DN hade en
artikel om idag. Otroligt roligt, speciellt att se reaktionerna bland publiken som inte känner till att det är en skådis som dansar) och ikväll var jag och lyssnade på Maj Sjöwall och Arne Dahl på stadsbiblioteket.
Intressant att höra var jämförelsen mellan en deckare anno 1965 respektive 2010. De flesta större brott är ju inte längre nationella utan på grund av vår fysiska och digitala rörlighet så förläggs samtidens kriminalitet på en internationell spelplan som Arne Dahl skriver om. De tidiga Beck-böckerna har ju emellertid en mycket mer lokal karaktär.
Lite cyniskt skrattade också Maj Sjöwall åt att Stieg Larssons enorma framgångar över världen har lett till att hon får inbjudningar från alla möjliga länder för att komma och prata om det svenska deckarundret, som hon en gång var med och banade väg för. Det var uppenbart att hon inte gav mycket för många av dagens deckarförfattare, exempelvis Camilla Läckberg.
Det pratades också mycket skrivarprocess och vi fick med oss en del roliga anekdoter från de personer som befolkar Beck-böckerna.
Själva konstinitiativet pågår fram till och med söndag om man har vägarna förbi. Program finns
här.
måndag 19 juli 2010
Jag har lagt märke till att ingen säger att de bakar muffins längre, utan "cup cakes" fånigt nog. Det är tydligen en del av hemmafru 2.0-syndromet som det var en intressant artikel om i Sydsvenskans söndagsbilaga.
Marina Nilsson har skrivit en
bok om att 50-talets hemmafru har återuppstått, visserligen en förvärvsarbetande sådan, men på fritiden så ska det bakas och fejas och inredas och röjas i rabatterna som aldrig förr.
Jag tror inte jag är i riskzonen direkt.. Men boken låter intressant.
fredag 16 juli 2010
Kolla vilken TV-kanal som helst; sommartid är deckartid och nu körs nyinspelat och repriser om vartannat. Troligen för att det är billig TV-underhållning. Jag hamnar också i deckarmode när värmen kommer och har nyligen lagt två stycken böcker till handlingen, tyvärr inte bland de bättre jag läst.
Allt som återstår är en Kay Scarpetta-roman (Patricia Cornwell). Scarpetta påminner lite om V.I Warshawski fast hon är rättsläkare i stället för PI: singel, tuff och orädd. Här jagas en seriemördare och fallen kompliceras när en uppsatt politikers dotter blir ett av offren och misstankar plötsligt börjar riktas mot myndigheterna själva. Stundtals är det halvspännande, men ingenting som riktigt står ut.
Händelser vid Kirkston Abbey av Patrick Redmond. Omtalad och ganska högt betygsatt hade jag höga förväntingar på denna "psykologiska thriller" i internatmiljö. Och den är otäck på ett krypande snarare än explicit sätt, men jag tilltalas inte av den utan känner enbart obehag inför den historia om pennalism, ondska, mörka makter som spelas upp och det är knappt jag vill avsluta den. Inte riktigt min kopp te.
måndag 12 juli 2010
Det är hett ute. Det har ingen missat. Det är hett inne också i vårt penthouse på sjätte våningen, toppnoteringen är 43 grader på balkongen.
S har haft "sommarlov" ett tag, och det går knappast att stanna inne 24-7, så vad göra med en 2½-åring i stan, samtidigt som man i möjligaste mån sneakar åt sig lite lästid?
Efter ett par veckor av kreativt testande så har jag kommit fram till den här topplistan - och nästan gratis är det också!
Cykla. Igår var vi ute och hojade i solskenet i över en timme på Malmös alla cykelbanor. Här en paus i Västra Hamnen där det finns läckra vattenbollar man kan snurra på.
Läsfaktor: Hög om man kör ljudböcker. Men bonus i övrigt för min del är att foglossning är non-existing och det värderas högt för tillfället!
Biblioteket. Har mycket aktiviteter nu på sommaren, vi timade bland annat en dansuppvisning. Fin barnavdelning också där man kan läsa sagor, eller låta barnet bläddra i böckerna själv medan man hämtar någon av alla gratistidningar eller egen bok. Undvik fiket som är dyrt och inte tar kort, besök hellre slottscaféet på andra sidan parken som är mycket trevligare.
Läsfaktor: Hallå, det är biblioteket. Ingenting som jag antar behöver motiveras :)
Stranden. Jag önskade jag kunde säga Ribban, men det är ett dyhål som bara duger i värsta fall. Satsa hellre bensinpengar på att åka norrut till Lomma eller söderut till Skanör. Mycket, mycket bättre! Glöm inte fika.
Läsfaktor: Hög, om man är minst två som åker och kan turas om att bada/begrava sig i pocket.
Bolibompa/SVT Play: Jag skulle gladeligen betala TV-licens bara för detta. Bolibompa är en saver!
Läsfaktor: Du hinner läsa minst 40 sidor i en bok. Need I say more?
Folkets Park. Kan man dodga tjat om tivolit så är nästan allt gratis. Här har vi plaskat, gått på barnteater, sångstund och lekt i lekparken. Det är alltid något på gång.
Läsfaktor: Well, Mamma Mu var ju åtminstone litteraturrelaterad och jag tillhör typen som gillar barnteater, men är man inte lagd åt det hållet kan man alltid smyga med sig en bok att ha tillhands i knät.
Malmöhus. Här tillbringade Soffan och jag en halv dag med att springa omkring i museum och kanontornen och leta spöken (skelett finns det i alla fall gott om..). I källaren finns också uppstoppade djur, akvarium och en spännande grotta där man kan simulera jordbävning. Extremt uppskattat och inträdet är 40 spänn! Hajar ni!
Läsfaktor: Faktiskt ingen, men det här var ändå fantastiskt givande och vuxenbonusen är att utställningen om Mandela som pågår till augusti är mycket sevärd.
Vad är det som låter tick, tick, tick? Det är ljudet av mina checklistor som bockas av i en allt raskare takt. Nu har vi skaffat det mest väsentliga inför kommande söndagens evenemang: dvs barnafödandet. Visserligen har jag inga illusioner om att det kommer ske den 18 juli eftersom jag gick över tiden sist, men ett datum är ju alltid trevligt att ha.
Om det fanns gott om skräckscenarior inför första barnet (man skulle inte hinna duscha, plocka ur diskmaskinen- jag har alltid undrat varför inte ens sambo kan göra det i stället iofs - och absolut inte ha någon tid att sitta och läsa) så är de inte färre nu. Tvåbarnslivet kommer "bli en chock", jag kommer inte ha någon tid för mig själv och att läsa böcker kan jag bara glömma.
Så jag antar att det här blir ett av mina sista blogginlägg på några år dårå.
Fast å andra sidan. Med tanke på att ingenting stämde av alla skrönor första gången så kan det ju eventuellt vara så att jag är tillbaka förr än ni kan ana, good or bad...
lördag 10 juli 2010
Notera statistiken högst upp i högra hörnet. Där står det nu 750 recensioner vilket kanske kan räkas som ett slags jubileum. Ska man vara petnoga så är dock 3 av dessa gästrecensioner, och en del böcker som är inlagda har jag faktiskt inte skrivit något om. Å andra sidan har jag recenserat vissa ett par gånger vid omläsningar så möjligen går det på ett ut.
Jag har räknat ut att med nuvarande lästakt så kommer det bara dröja cirka 5½ år innan jag kommer upp i 1000..
Detta är bara ett av många bevingade citat från den klassiska fantasyboken
The Princess Bride som jag precis avslutat.
I grunden en saga om en prinsessa och hennes hjälte, en jätte, en hämndlysten spanjor, en ond greve och en ännu ondskefullare prins, magi och äkta kärlek förstås. Det som gör den speciell är att författare William Goldman återberättar den från nutid med infällda kommentarer och stor ironisk touch. Ska jag jämföra den med någonting så ligger Neil Gaimans Stardust nära till hands.
Goldman är framförallt manusförfattare och skrev manus till filmen med samma namn, som är en härligt corny rulle. På svenska heter den Bleka dödens minut. En rolig resa tillbaka till 80-talets filmeffekter om inte annat.
tisdag 6 juli 2010
Är på landet hos svärföräldrarna och slappar i värmen. Har upptäckt att det fanns ett oväntat bra bibliotek här också. Svärmor tillhör sorten som glömmer avbeställa bokklubbsböcker och därför låg både Måns Kallentofts
Vårlik och Johan Theorins
Blodläge och bara liksom väntade på mig.
Happy crime days ahead!
söndag 4 juli 2010
Vixxtoria skriver om hur värmen gör henne irriterad, framförallt på att jordgubbslandet i boken hon läser frodas fastän augusti har kommit.
Hon är inte den enda som stör sig på dålig research. I Scarpetta-deckaren jag läser nu (från biblioteket) har någon stackare blivit så upprörd på sidan 84 att han/hon strukit under och gjort en asterisk bakom meningen "När jag bar in kartongen i foajén som doftade underbart av orkidéer i krukor...". I fotnoten står det "orkidéer doftar inte!"
Ska man tippa på att boken senast lästes vid annan värmebölja?
Ursäkta en okunnig människa med mycket ogröna fingrar, men nu undrar jag om asterisk-personen verkligen har rätt?
S har sommarlov, jag har semester, det är 29 grader varmt ute och 57 grader varmt inne i vår lägenhet högst upp på sjätte våningen. Känns det som i alla fall. Helst av allt vill jag mest ligga och flämta mig igenom dagen (och läsa förvisso) i det som förmodas vara det svalaste rummet, men med en 2½-åring faller den planen. Så vad gör man med barn när sommaren i city slår till för fullt?
Badet är ju ett option. I Malmö betyder det Ribersborg, Ribban kallad. Alla Malmöbor verkar älska den långsträckta stranden. Som inflyttad har vi svårt att förstå the fuzz; Ribban är en långgrund dypöl där miljarder knott frodas tillsammans med gässen och det inte finns ett träd i sikte att ta skugga under. Och med små barn behövs det antingen lite skugga eller en outfit värdig en austronat för att klara långa dagar i solen. Så det blir mycket korta bad med andra ord.
En annan livlina är Folkets park som ligger ett stenkast ifrån oss och som har plaskdamm/fontän för svalka. Igår satsade vi också på ett annat gratisnöje och såg barnteater från 3 år:
Mamma Mu får ett sår. Det var mycket uppskattat.
Det börjar med att Mamma Mu river sig på magen och det kommer b-l-o-d (pjäsens mest dramatiska ögonblick, S satt som förstenad), men sen får hon ett gigantiskt plåster och allt känns bättre. Men vad ska hon göra åt bulan i pannan? Kråkan rycker in och ska hämta något kallt från frysen att kyla ner bulan med, men den hungriga kråkan äter bara upp all mat i stället - förutom spenaten som han tycker är riktigt äcklig. Efteråt pratade S mest om hur kråkan åt upp all glassen (detta oerhörda!) och blodet förstås. Perfekt föreställning. Kanske ska ta och skaffa några Mamma Mu-böcker till hemmabiblioteket.
Apropå bibliotek så väntar jag bara på att det ska bli väderomslag så att jag kan dra barnet till stadsbiblan för lite book bonding (book ponding, haha). Eller egentligen, varför vänta?
Imorrn ska vi dock ut på landet så stadsbarnet får känna lite gräs under fötterna som omväxling.
torsdag 1 juli 2010
Vass parodi av Män som hatar kvinnor av manusdrottningen Nora Ephron
Hilarious!
http://www.newyorker.com/humor/2010/07/05/100705sh_shouts_ephron
*Umlaut = Omljud av vokaler, dvs å, ä, ö på svenska
Arkiv
juli 2008
augusti 2008
september 2008
oktober 2008
november 2008
december 2008
januari 2009
februari 2009
mars 2009
april 2009
maj 2009
juni 2009
juli 2009
augusti 2009
september 2009
oktober 2009
november 2009
december 2009
januari 2010
februari 2010
mars 2010
april 2010
maj 2010
juni 2010
juli 2010
augusti 2010
september 2010
oktober 2010
november 2010
december 2010
januari 2011
februari 2011
mars 2011
april 2011
maj 2011
juni 2011
juli 2011
augusti 2011
september 2011
oktober 2011
november 2011
december 2011
januari 2012
februari 2012
mars 2012
april 2012
maj 2012
juni 2012
juli 2012
augusti 2012
september 2012
oktober 2012
november 2012
december 2012
januari 2013
februari 2013
mars 2013
april 2013
maj 2013
juni 2013
juli 2013
augusti 2013
september 2013
oktober 2013
november 2013
december 2013
januari 2014
februari 2014
mars 2014
april 2014
maj 2014
juni 2014
juli 2014
augusti 2014
september 2014
oktober 2014
november 2014
december 2014
januari 2015
februari 2015
mars 2015
april 2015
maj 2015
juni 2015
juli 2015
augusti 2015
september 2015
oktober 2015
november 2015
december 2015
januari 2016
februari 2016
mars 2016
april 2016
maj 2016
juni 2016
juli 2016
augusti 2016
september 2016
oktober 2016
november 2016
december 2016
januari 2017
februari 2017
april 2017
maj 2017
juni 2017
juli 2017
augusti 2017
september 2017
oktober 2017
november 2017
december 2017
januari 2018
februari 2018
mars 2018
april 2018
maj 2018
juni 2018