En helg utan något inbokat!!! (Den första på kanske 6 veckor) Tänker ägna den åt att läsa, bland annat nyutgåvan av Främlingar på ett tåg av Patricia Highsmith. #instapond #halloweenlit #läserjustnu @modernistared
via Instagram http://ift.tt/20hDEt0
Jag vet att ni sett många bilder på den überfina Christie-novellsamlingen flimra förbi i flödet. Här är en till, ask med fyra noveller inköpt på bokmässan. Älskar nyutgivningen av Christie från bookmarkförlag och novellix ! Och nej, blommorna är ej blå pelargon, men typ nästan ;) #instapond
via Instagram http://ift.tt/1Wb1jGF
Det smusslas hemma en del nu; unga fröken BP fyller åtta år snart och den nyutkomna, illustrerade Harry Potter och den vises sten blir en av hennes presenter. Illustrationerna är gjorda av Jim Kay och den är så fin att jag blir helt andlös. Enda problemet nu: jag kommer vilja ha alla böckerna på svenska - och engelska.. Blir dyrt detta 😁
Förra helgen var jag i München där det rådde underbart höstväder med 18 grader och sol, och drack öl i dagarna två på Oktoberfest, ja. Det är inte så icke-litterärt som det kan låta. Vet ni hur mycket man hinner läsa i transfer till och från staden, när jag till stora delar var utan wi-fi!?
Pretzeln. Storsäljare under oktoberfesten.
Dirndl måste införskaffas inför oktoberfesten. Den här hittades billigt på ebay, men visade sig vara för liten och fick sys ut av modern och sedan fick dragkedjan sys om av skräddare. Blev inte så billigt i slutändan... Men den blev ganska fin ändå.
Speciellt som hemfärden också förlängdes genom att planet gjorde en u-sväng i luften efter 30 minuters flygning och drog tillbaka till München på grund av "tekniskt fel". Det framgick aldrig riktigt vad det var, men jag
såg i alla fall ingen motor som brann, så det kan ha varit kopplat till de där skakningarna som inte riktigt kändes som luftgropar brukar göra..
Nåväl, vi landade helt oskadda på marken, omlokaliserades till ett nytt och större plan och fick 2 timmars extra lästid på köpet då jag påbörjade Alex & Sigges Tid och avslutade
In the woods av Tana French. Den skakade om mig. Så bra! Så mörk! Jag får återkomma med en längre recension (ligger ungefär 10 böcker back, suck..). Nu fortsätter jag på Tid och sen är frågan om jag inte måste fortsätta på nästa del av Tana Frenchs Dublin murder squad-serie...
I Schützentält där vi hade bord. Gigantiskt, högljutt, trångt och härlig stämning!
I veckan dog också Henning Mankell, en av våra största, svenska deckarförfattare. Jag har inte följt Mankell senaste åren, men det fanns en tid när hans Wallander-böcker var en viktig komponent i mitt liv. Min syster och jag var på en gemensam tågluff 1998 och hon låg vaken halva nätterna och läste bok efter bok och jag började när hon hade slutat. De kom till mig i en ganska tung period när jag behövde all distraktion de kunde ge; speciellt Den femte kvinnan var en fenomenal läsupplevelse som fick mig att glömma allt annat.
Kurt Wallander var den första polisserien efter Martin Beck (Sjöwall/Wahlöö) som gick på seriös export till utlandet och böckerna har sålt i mer än 30 miljoner exemplar världen över. Wallander är en svårmodig, diabetessjuk, operaälskande kommissarie som satte Ystad på kartan. Han blir inblandad i de grymmaste mordgåtor mot bakgrunden av ett Sverige där folkhemmet är på nedgång. Så småningom, när dystra kommissarier blev standard och nordic noir verkligen fick fäste, blev Wallander-typen något av en kliché, men han var först och störst.
Nästa stora litt-händelse under veckan var naturligtvis tillkännagivande av årets Nobelpristagare i litteratur: vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj. Hennes verk är dokumentärromaner över Sovjetunionens historia med titlar som
Kriget har inget kvinnligt ansikte och
Bön för Tjernobyl. I bokbloggarmaffians kretsar så nickades det gillande, då många verkar bekanta med hennes verk, men genrén sovjetisk socialrealism är nog så långt bort från min bekvämlighetszon man kan komma, så inget känt namn för mig förstås. Dock roligt för det lilla förlaget Ersatz, som nu lär få ett försäljningsuppsving som heter duga. Det finns fem översatta titlar till svenska och de ligger alla på topplistorna nu över mest sålda böcker. Jag tvivlar på att jag kommer känna mig överdrivet sugen på att läsa dem dock..
Jag var lite tveksam innan jag började på Gilly Macmillans debutroman
Bränd Himmel. Inte för att jag hade hört något illa om den – tvärtom hyllades den unisont av alla runtomkring mig som hade läst – men boken handlar om att den åttaåriga pojken Ben försvinner när hans mamma Rachel har honom utom synhåll i några få minuter, och som mamma (till en snart-åttaåring), så förstod jag ju att det skulle bli en omedelbar identifikation med ett av de värsta tänkbara scenario en förälder kan råka ut för. Skulle jag våga? Och om jag vågade vad skulle konsekvenserna bli: mardrömmar, ökat kontrollbehov av barnens geografiska position, möjligen med hjälp av implanterat chip.. ?
Men jag läste och även om det självklart är lätt för mig att sympatisera med Rachel, så överskuggades mina tveksamheter inför innehållet av att när jag väl börjat vända sidor kunde jag inte sluta. Boken börjar med försvinnandet; den ensamstående Rachel och Ben är ute och går i skogen, Rachel är den som berättar hur Ben sprang i förväg till gungan och när hon kom fram så var han inte där. En bit bort återfanns deras skadade hund och Bens kläder. Det är uppenbart att ett brott av något slag har begåtts och alla polisresurser kopplas in för att hitta pojken, däribland James - Jim - Clemo, som får i uppdrag att leda utredningen. Nästa kapitel berättas av hans psykolog, som han blivit beordrad att gå till, en lång tid efter försvinnandet och nästa kapitel berättas av Jim själv.
Så cirkulerar historien runt, byter fokus och perspektiv. Från den panikslagna, sörjande modern till psykologen som bekymrar sig för Jims instabilitet till polisutredningen som finner misstänkta spår i Rachels omedelbara närhet. Som läsare känner man att det i texten vilar lager av sanningar och att de skalas av en bit i sänder. Det ger en oberäknelighet till historiens riktning och det är just detta oförutsägbara som är en av orsakerna till att Bränd Himmel är så bra.
Macmillan lägger viss vikt vid att beskriva allmänhetens upprördhet över hur Rachel kunde släppa sonen ur sikte, hur hon kallas en dålig mamma för detta enda misstag. Det är inte bara de kommersiella medierna som skriver artiklar idag utan det finns bloggar, olika internettrådar, kommentarsfält där vem som helst kan säga vilka vidriga saker som helst utan påföljd och utan att ta hänsyn till att det på andra sidan finns en mottagare. Macmillan beskriver väl hur skoningslöst utsatt den människa är som mediadrevet fått korn på och ovanpå det så får polisen så många fler (irrelevanta) spår de måste följa upp på grund av att alla wackos har en publik arena nu.
Jag funderar i detta sammanhanget en del på min egen barndom när jag och mina kompisar var ute och lekte på både dagar och kvällar utan någon vuxens närvaro, men hur jag idag med stor tveksamhet släpper iväg mina egna barn utom synhåll. Någonting har förändrat sig, antingen i samhället eller vår syn på det. Vi har blivit räddare, kanske med rätt?
Modernista har i vilket fall som helst nosat rätt på en ny lovande deckarförfattare, som jag hoppas få läsa mer av framöver. Tack till förlaget för recensions-ex.