söndag 30 maj 2010

Filmkrönikan

Ikväll är jag bussänka och har makten över fjärren! Då tänker jag titta på The Jane Austen book club, en amerikansk film om sex kvinnor i samma bokklubb som upptäcker att de har mycket gemensamt med karaktärerna i Austens böcker. Jag vet egentligen inte så mycket mer än det, men jag har en bestämd känsla av att jag kommer gilla den och den har fått hela 7.0 i betyg på imdb. Det framgår inte hur många av de som har röstat som är kvinnor.

För den som vill ha något annat litteraturrelaterat så visar femman Bridget Jones Dagbok för kanske 27 gången. Annars skulle jag varmt rekommendera Michael Clayton på Fyran. Bra TV-kväll! Hoppas jag orkar hålla mig vaken.





tisdag 25 maj 2010

Japansk mystik

Den av bokbloggare och litteraturkritiker hypade Haruki Murakami fick ett varmt mottagande i Sverige när Kafka på stranden kom ut i svensk översättning. Nu har jag läst ut denna egensinniga roman; genialisk, absurd och obegriplig på en och samma gång.

Det är en resa in i en drömlandskap betraktat genom ögonen på en tonåring på rymmen (Kafka) och en gammal man (Nakata) som kan prata med katter. På något sätt är de förbundna med varandra, men det är för mig oklart hur.

Makrillar och iglar regnar från himlen, en skog ruvar på dunkla hemligheter, om natten möter Kafka möter sin mor (?) som femtonåring, de amerikanska reklamikonerna Johnny Walker och Colonel Sanders (Kentucky Fried Chicken) personifierade spelar viktiga roller i handlingen, en sten vänder upp och ner på världen.

Ja, ni förstår själva att detta är något utöver det vanliga och det måste upplevas, gärna tillsammans med någon annan för jag lovar att det finns mycket att diskutera.

Klicka på länken för hela recensionen.



söndag 23 maj 2010

Oprah revealed?

Oprah Winfrey show har visats sedan 1986, det är en veritabel institution i TV och Oprah är en megastjärna, bland de mäktigaste inom mediavärlden. I showen får man se den varma, medkännande, humoristiska och viktpendlande ms Winfrey som ägnar sig åt massiv välgörenhet.

Nu har det nyligen kommit ut en oauktoriserad biografi som rätt och slätt heter Oprah, om the queen of talk som avslöjar sällan skådade divalater och mörka hemligeter. "Much-despised biographer", som en del amerikanska medier beskriver författaren Kitty Kelley, har gjort 800 intervjuer inför boken, men ingen av dem med Oprah själv förstås.

Det fanns en period under min studietid som the Oprah Winfrey show var en del av min vardag. Inte så mycket nu, men jag kan fortfarande uppskatta programmet så länge det inte blir alltför snyftigt. Visst är jag lite nyfiken på människan bakom TV-kameran, men samtidigt undrar jag om Kellys bok ger en rättvis bild eller om det mest är ett omfattande skvallerreportage?

En sak är säker: Oprah av Kitty Kelley kommer aldrig att rekommenderas i Oprahs bokklubb.



torsdag 20 maj 2010

So Zen

När jag var på Hasseluddens Yasuragi förra veckan så handlade det mycket för mig om att försöka varva ner och njuta av lugnet. Jag var till och med på ett pass zenmeditation där det är meningen att man ska sitta helt stilla med öppna ögon i en obekväm ställning i 15 minuter och koncentrera sig på att vara här och nu. Jag somnade..

Jag har alltid varit, låt mig säga, planerande i min läggning, jag är listornas listmästare och tankemässigt brukar jag ligga ett par steg före in i framtiden. Även om det har sina fördelar att vara en multitaskare och kontrollfreak så är det under stressiga perioder inte speciellt själsligt välgörande. Så jag tror att det kan vara en idé att öva på lite Mindfulness som det så populärt kallas.

Snart kommer mitt Adlibris-paket och då kommer Lycka Nu av Titti Holmer att ligga däri som handlar om just detta. Har hört mycket gott om, men sen är ju frågan om man kan avvänja sig från ett livslångt beteende?

Fler titlar för den intresserade är Vart du än går är du där: Medveten närvaro i vardagen av Jon-Kabat Zinn och Mindfulness i vardagen av Ola Schenström.

Undrar förresten hur zen det är på en skala att sitta med laptopen i knäet och blogga framför Mythbusters..?



måndag 17 maj 2010

Afrikansk feelgood

Jag har läst ut tredje delen i The No.1 Ladies' Detective Agency, Morality for beautiful girls. Den bastanta Mma Ramotswe driver sin detektivbyrå med varierande framgång; många fall men lite cashflow. Hon bestämmer sig för att optimera inkomsterna och slå ihop sin business med sin fästmans verkstad.

Problemet är att Mr J.L.B Maketoni (som hon fortfarande kallar honom fastän de är förlovade) inte verkar så intresserad av vare sig sin egen affärsrörelse eller något annat. Precious Ramotswes diagnos är att han drabbats av en depression och den dugliga detektivassistenten Mma Maketoni rycker in som tillfällig manager med förvånande resultat. Själv blir Ramowtse uppslukad av ett fall som har med matförgiftning att göra.

Man läser inte Damernas Detektivbyrå för spänningens skull, man läser den för charmen, för feelgood-känslan, även om det också är allvarliga saker som avhandlas. Jag började se TV-serien som bygger på böckerna, men tycker inte riktigt att man fångat karaktärer eller stämning så bra (eller så behöver jag ge filmerna en chans till), men tillsvidare: läs böckerna om ni inte gjort det.



lördag 15 maj 2010

Pricy pockets

Idag skulle den här bloggen börja handla om böcker igen. Jag skulle ta mig in till Stockholms största bokhandel och komma ut med en tung kasse. Så blev det inte riktigt, men det började bra.

Vi vaknade upp till en strålande lördag (det är lugnt 22 grader här) åt stor hotellfrukost och läste tidningen back to back för andra dagen i rad! Sen promenade vi in till stan där jag letade rätt på Alex Schulmans "bokhandel". Han har inriktat sig på skräplitteratur som framgår av skylten (läs tantsnusk från 80-talet och alla När Var Hur) och dyrt är det tydligen dessutom. Meningen är väl inte att man ska köpa nåt, stället är Schulmans offentliga skrivarlya. Idag var den tyvärr stängd också.


Nästa stopp var fika med kompis L på klassiska Panoramacaféet i Kulturhuset. Very nice. Och sen Akademibokhandeln! Efter en ganska kort session insåg jag att det måste ha varit ett tag sen jag var där eller handlade i "riktiga" boklådor överhuvudtaget. Ta fyra betala för tre som mer eller mindre varit en institution var nu borttaget, och pocketpriset har gått upp till 75 spänn. Det är väl kanske inte hela världen för en bok, men det är faktiskt nästan dubbelt så mycket som på nätet och det känns i jämförelse inte särskilt prisvärt. Så jag browsade utbudet och åkte sen hem och la en beställning på Adlibris. Så kan det gå.


Nu är jag så übertrött i mina stackars fötter efter en dag på asfalt och sitter just nu och försöker samla kraft inför kvällens matshopping och middag. Det är tufft att ha semester. Tufft.



fredag 14 maj 2010

Å det är skönt när vårt Stockholm är grönt

Så, vi är inne på Stockholm dag 2, allting är super fast vi saknar Apan lite.
Här kommer några bilder.

Ok, graviditet kanske inte är en sjukdom, men vi fick iaf handikapprum på Hasseludden med den här fina duschstolen..

Kurt Qi gong style iförd sin yukatan. Jag och magen fick faktiskt plats i min, men baddräkten var ett skämt fastän jag gick upp till storlek 46/48! (Axelbanden var i lagom höjd med mina bröstvårtor. Kanske funkar på Borat, men det var inte vackert på mig, I'm telling you). Tur jag tagit med mig en egen. Den hade bara ett litet hål i linningen i sidan...

Kimonos i siden ingick inte i priset. De hängde på väggarna i stället. Men tjusigt var det.

Liksom den digitala fotokonsten med rörliga prästkragar. Japanerna kan de!

Den fantastiska badadavdelningen med heta källor och bassäng, vilstolar, frukt och te. En av grundidéerna med japanskt badande är att man tvagar (hela) sig innan man går i badet. Men inte bara i svenska simhallar utan även här har vi Dior-tanterna och andra brudar som är livrädda för sabba frippan. De ligger där och guppar runt i bassängen med sina svanhalsar och släpper ut oljebälten av parfym och kroppslotioner efter sig. Not fresh! Vad är det med tjejer och deras hår? Dör de om det blir blött? Vad?

Checkade ut på förmiddagen och åkte till Kista centrum. Att handla kläder just nu är inte det muntraste så jag siktade in mig på skor i stället. Har handlat fyra par idag, men ett par var faktiskt till Kurt.. Inmundigade en klassisk Levinsky-lunch tillsammans med en gemensam före detta kollega. Jätteroligt att göra lite catching up. Inga böcker idag, men jag har stora planer för morgondagen!

Nu är vi incheckade på Best Western Vanadisplan. Mycket fina rum (som synes på bilden) och ska vila fötterna lite innan det är dags för köttorgie på Texas Longhorn ikväll.



torsdag 13 maj 2010

We're on the road again

Ett litet bloggavbrott signerat jobb har det varit, men nu är vi på resande fot igen och jag har packat väskan full med böcker och planerar fler inköp (det har jag inte outat för maken än..).

Vi ska till Stockholm på, tja rekreationshelg kan man väl kalla det. S lämnas i gott förvar hos mormor och morfar medan K och jag ska åka på spa och bo på hotell. I övrigt är det en ganska oplanerad helg, men träffa vänner och massiv shopping står högt på önskelistan.

Jag återkommer om rapport av inköp, recensioner och annat.

à plus



söndag 9 maj 2010

För få och för sällan

Igår var vi på fest med temat "Kläder jag bär alldeles för sällan". Det var ett roligt tema, men för mig handlade det lite mer om "kläder jag överhuvudtaget kommer i". Det är inte mycket en stor gravidmage ryms i och mammakläder bär jag knappast för sällan.. Till slut virade jag på mig saronger från Malaysia som med kompletterande dykskor och cyklop och det blev inte så dumt. Med utvecklingen på det vädret kan jag tänka mig att det också kan bli första och enda gången i år man får anledning att dra på sig nåt beach-aktigt

När vi kom fram så möttes vi av vänner iklädda en brokig blandning av bröllopsklänning, studentbalsklänning från -93 (!), grungeoutfit, indiska kaftaner, tjusiga festblåsor som tidigare aldrig använts. Vi bjöds på ostron, smörgåstårta och störtgod semifreddo. Kul kväll!

För den uppmärksamme så var det här inlägget överhuvudtaget inte litteraturrelaterat...

Men man kan iofs utifrån festtemat fråga sig vilka böcker man läser för sällan?

Då finns det en typ av böcker jag läser för sällan för att jag inte gillar dem särskilt: svensk socialrealism, jag-hade-en-sån-svår-barndom-och-här-är-historien-om-mitt-liv, noveller och poesisamlingar brukar inte tilltala mig och krigshistoria typ.

Sen finns det såna jag skulle vilja läsa mer av: bra biografier, mer personlig utveckling. Something like that.

Och ni då?

På bilden har S tillfälligt lagt beslag på cyklopet.




fredag 7 maj 2010

Ät, be, älska

Direktöversatt skulle den hetat så, men nu har nåt förlag bestämt att den svenska titeln till Eat, pray, love ska vara Lyckan, kärleken och meningen med livet. Inte så catchy kan jag tycka.

Det här är Elisabeth Gilberts omtalade självbiografi om ett omtumlande år efter en uppslitande skilsmässa. Ett år indelat i tre delar, i tre länder med tre olika syften.

Först livsnjutning med fokus mat i Italien. Sen inåtseende genom meditation i Indien. Därefter baby steps på Bali för att våga möta kärleken igen. Boken handlar alltså en hel del om andligt sökande, att hitta tillbaka till syfte och mål. Den har sålt i miljontals ex över världen och de finns de som ser den som någon slags vägledning och andra som avfärdar den som nyandligt flum.

Jag tycker inte den är någotdera. Det är en biografi rätt och slätt, ganska intressant, humoristiskt och avväpnande skriven, men jag kan inte personligen relatera till den så mycket. Och nyandlig, jag vet inte, meditation, yoga och örtmedicin som Gilbert utövar åt det är knappast endast tillägnat de exklusiva skarorna längre, utan snarare en folksport skulle jag säga.

Jag gillade den utan att tycka att den var revolutionerande och jag kommer defintivt att vilja se filmen med Julia Roberts.



tisdag 4 maj 2010

Kurt Quo Vadis?

Jag kan knappt bärga mig till S blir lite äldre så man har laga skäl att gå på barnteater tillsammans. I Malmö har t.ex Kurt Quo Vadis, fritt efter Erlend Loes bok, precis gått upp och den skulle vara vansinnigt festlig att se. Jag har i och för sig bara läst Kurt och fisken och Doppler av Loe, men både var otroligt roliga - och har ett stråk av lite allvarligare civilisationskritik i botten.

Fast å andra sidan är ju varenda dag härhemma som en föreställning med Kurt...



söndag 2 maj 2010

Vi tar en dag på landet

Valborg. Traditionsenligt var det kallt som fan, men ut och titta på elden ska man. Påpälsade åkte vi traktorflak ner till Ringsjön i Hörby, eldade stora brasan och då var det inga problem att hålla värmen längre. Kurt skulle prompt leka Survivor Man och försökte fjutta på genom tändstål. Som tur var hade vi tagit tändstickor också och kunde styra upp situationen... Så fick vi vår korv och marshmallows till slut.

Resten av helgen har det varit sol och varmare : nässelsoppa, trehjuling i Folkets park, sova middag, läsa, power walk i Pildammarna (så fort man nu kan gå med tredje gradens foglossning) - och så det mindre roliga: deklarera, röja förrådet, att höggravid bära skrikande trotsunge och trehjuling hem från Folkets park...

Nu har K gått på bio, så då har jag makten över fjärren och tänker titta på Poirot!




lördag 1 maj 2010

Den här bloggen har flyttats

Jag har varit tvungen att migrera bloggen i dagarna. Om du är feedprenumerant uppdaterar du prenumerationen till http://blog.thebookpond.se/feeds/posts/default




Arkiv

juli 2008 augusti 2008 september 2008 oktober 2008 november 2008 december 2008 januari 2009 februari 2009 mars 2009 april 2009 maj 2009 juni 2009 juli 2009 augusti 2009 september 2009 oktober 2009 november 2009 december 2009 januari 2010 februari 2010 mars 2010 april 2010 maj 2010 juni 2010 juli 2010 augusti 2010 september 2010 oktober 2010 november 2010 december 2010 januari 2011 februari 2011 mars 2011 april 2011 maj 2011 juni 2011 juli 2011 augusti 2011 september 2011 oktober 2011 november 2011 december 2011 januari 2012 februari 2012 mars 2012 april 2012 maj 2012 juni 2012 juli 2012 augusti 2012 september 2012 oktober 2012 november 2012 december 2012 januari 2013 februari 2013 mars 2013 april 2013 maj 2013 juni 2013 juli 2013 augusti 2013 september 2013 oktober 2013 november 2013 december 2013 januari 2014 februari 2014 mars 2014 april 2014 maj 2014 juni 2014 juli 2014 augusti 2014 september 2014 oktober 2014 november 2014 december 2014 januari 2015 februari 2015 mars 2015 april 2015 maj 2015 juni 2015 juli 2015 augusti 2015 september 2015 oktober 2015 november 2015 december 2015 januari 2016 februari 2016 mars 2016 april 2016 maj 2016 juni 2016 juli 2016 augusti 2016 september 2016 oktober 2016 november 2016 december 2016 januari 2017 februari 2017 april 2017 maj 2017 juni 2017 juli 2017 augusti 2017 september 2017 oktober 2017 november 2017 december 2017 januari 2018 februari 2018 mars 2018 april 2018 maj 2018 juni 2018