måndag 24 februari 2014
"Plikten" som bokbloggare och bokälskare kräver väl att jag säger någonting om Bokrean som startar i morgon tisdag 25 februari. Senaste par-tre åren har jag varit så in i bängen oengagerad och jag är nog inte ensam direkt. Jag lyssnade på Lundströms bokradio i lördags där de berättade att försäljningen peakade 2003 och sedan har den halverats på tio år.
Fast faktum är att jag tycker att utbudet i år ändå är bättre än på länge. Det känns som om rean nu har blivit en blandning av lagervärmare och marknadsföring av nyalster och jag har inte bara uppbådat intresse utan även plånbok och beställt mig en liten hög från nätet. Det är ju inte omöjligt att jag kommer ta en svepare genom någon fysisk bokhandel också och komma hem med kok- och barnböcker eller någon klassiker som givits ut med extra tjusigt omslag, som jag inte kan motstå (och som jag troligen aldrig kommer läsa).
Jag har också tittat lite på trädgårdsböckerna (helt galet, jag vet), men jag hittade ingen som heter "
nej-jag-vet-inte-vad-toppdressa-eller-förodla-betyder-så-berätta-gärna-det-först", så det blir nog inget med det.
I år noterar jag att e-böcker också reas ut till viss del hos Adlibris, men Bokon - som är stor leverantör av e-boksformat till de flesta läsplattor (inklusive Kindle) - har ingen särskild rea alls.
I övrigt har jag plockat ut en handfull böcker som tips till reavilsna:
Mat
Fransk bistro Man kan inte få för många franska kokböcker. Så är det bara.
Romaner
Expeditionen av Bea Uusma. Fullpriset är cirka halverat på rean. Tycker man ändå nästan 200 SEK är dyrt så kan jag bara säga: den är värd det! Recension
här.
Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson. Också en av årets Augustprisvinnare. Också en bok jag velat läsa, fast 125 kronor för den inbundna romanen och 138 SEK för e-boken är väl på gränsen för vad som kan kallas för rea?
Havsmannen av Carl-Johan Vallgren. Kunzelmann och Kunzelmann som jag läste senast av Vallgren var genialt bra.
Ingenting att ångra av Trude Marstein. Har jag själv beställt. Är nyfiken på Marstein.
Tigrar i rött väder av Liza Klaussmann. Står i min bokhylla. Ska definitivt läsas (inom obestämd tid).
Deckare
Springfloden av Rolf och Cilla Börjlind, manusförfattarparet till bland annat succéserien Graven, som börjat skriva deckare.
Eldnatt av Yrsa Sigurdardottir. Också i min bokhylla. Också på läslistan. Verkar spännande.
Historiska romaner
Wolfhall av Hilary Mantel. Mantel hyllas överallt. Det är dags att jag tar tag i det här nu, så den är beställd och kommer vara utläst vilket decennium som helst.
Överenskommelser av Simona Ahrnstedt. Sveriges enda romanceförfattare brukar hon kalla sig själv. Överenskommelser är den första av tre böcker i samma serie och förhoppningsvis upptäcks hon av fler.
Barn 6-9
Lilla E i Karibien av Charlotta Lannebo. Jag gillar bilderna, det är allt jag behöver veta.
Linnea i målarens trädgård av Christina Björk. En helt underbar bok om att fangirla i Monets fotspår.
Barn 3-6
Grodan Flynner: en kompis lär sig simma av Louise Björnlund. Grodan Flynner - en sådan bok måste man nog ha, va.
Pocket
Presentbox mattrilogin; Vin, Apelsin, Choklad av Joanne Harris.
Apelsin berörde mig så djupt när jag läste den för några år sedan att jag var tvungen att beställa hela matboxen nu. Om Apelsin har samma effekt på mig nu återstår att se; jag läste den på franska första gången och det kan ha varit så att jag missuppfattat hälften..
Syskonmakaren av Lisa Jewell. Har fått upp ögonen för Jewell, vill ha mer.
Svårsålt
Varje rea har sin beskärda del av obegripliga titlar. Här är ett par av dem:
Sauerkraut, surkål & choucrote
Spökmackar av Henrik Nerlund. En fotobok om övergivna mackar...
lördag 22 februari 2014
I Modernistas vårkatalog ser jag att temat med dramatiska omslag på klassikerböckerna fortsätter. Den här gången får Jane Eyre och Svindlande Höjder en makeover. Vad sägs? Jag tycker de är fantastiskt fina, även om kopplingen mellan Heathcliff och flamenco inte är uppenbar för mig ;) Jane Austens Stolthet och Fördom samt Övertalning har fått nya omslag, mer dämpade i sin färgskala, men fina även de!
måndag 17 februari 2014
Efter att jag läst och blivit fullkomligt förälskad i Mhairi McFarlanes (fast jag lär mig nog aldrig stava till hennes namn...) första bok
You had me at hello så var ju förväntningarna minst sagt högt ställda på nästa alster, Here's looking at you.
Hyllan hyllade, så jag fick en indikation om vart det lutade, men det är ju svårt det där med uppföljare till succéer. Det kan dock sägas redan nu: Bravissimo!
McFarlanes andra roman handlar om Anna Alessi, en italienskättad 30-plus-åring, singel med rappa svar, goda, Bridget Jones-trogna vänner, svallande hår, en köpgalen bridezilla till syster och ett intressant jobb som historieprofessor. Anna får möjlighet att jobba med en utställning på British Museum och första arbetsmötet finner hon sig stå öga mot öga med sin värsta antagonist - och tyvärr också största förälskelse - från skoltiden: James Fraser.
Han känner överhuvudtaget inte igen henne då hon för femton år sedan gick under sitt födelsenamn Aureliana, vägde åtskilliga kilon mer och var ett klassiskt mobboffer. Fraser själv medverkade till att under falska förespeglingar lura upp Anna på scen under avslutningsdagen för att sedan förödmjuka henne totalt. Hon kom aldrig över det. Nu befinner hon sig i en situation där de båda ska ha ett tätt samarbete kring utställningen och hela hennes värld, som hon så omsorgsfullt byggt upp, vänds åter upp och ner.
Det som primärt gör McFarlanes böcker så bra är språket; det är genialt komiskt och skarpt och håller sockersötsvibbarna på rätt nivå (inte helt vanligt i genrén).
Karaktärerna är därtill generellt både roliga och intelligenta, och Anna framförallt är sårbar med hög integritet; en person som det är lätt att tycka om och sympatisera med. Det gör jag också, så till den grad att jag läser ut sista fjärdedelen hemma i soffan med tårarna strömmandes, försummandes hela familjen
- Nej, inte störa nu, mamma
gråterUnder några dagars tid bär jag med mig Here's looking at you i jobbväskan och till sängen och den är en sådan perfekt plats att återvända till för att stänga ute brus och jobb och sådant som är jobbigt. När boken var slut kände jag mig som jag blivit av med min snuttefilt, mitt skydd mot världen och jag inser att jag skulle behöva en dos McFarlane i veckan att återvända till. Snälla Mhairi, skriv fler böcker!
- Cataclysmic. So boring I felt as if I could bend space and time and see into the future. (Anna, om en särdeles misslyckad blind date, som ägnat första träffen åt att föra monolog)
söndag 16 februari 2014
I veckan kom det en avi med
Brysselkattis som avsändare. Alltid spännande att få paket och när jag hämtade ut det var det också ett mycket STORT paket, så jag och Misses Book Ponds började öppna under stor förväntan. Det visade sig innehålla saker till hela familjen för att bryta februaritristessen och framförallt göra mamma på gott humör, skulle jag säga.. :) Titta, vad fint!
Smarriga, smöriga småkakor med tranbär. Älskar att det står multi-céréales på förpackningen i något slags försök (?) att få det att låta nyttigare. Otvivelaktigt goda i alla fall. Och ett litet skyddshelgon att lägga i fickan. Eller ska jag tolka det som ett skyddshelgon till pocketböckerna ;)
Misstänkt likt böcker i vackra omslagspapper. Misstänkt likt exklusiv choklad i framkant. Och ett leksaksägg till Minipondarna med hemligt innehåll.
Fint kort till! Kan nog falla kattsektionen i #boblmaf i smaken
Det VAR böcker! Har inte läst någon av dem; alltid roligt med nya bekantskaper!
Saker man gör som småbarnsförälder: lägger "dinosaurieägg" på kläckning. Här kikar en Stegosaurus fram efter två dagar i vatten.
torsdag 13 februari 2014
Den här bilden såg jag på instagram idag och blev lite såld. Bokhyllor i sovrummet, säng omgiven av böcker, sagor och drömmar. Ja, väcker onekligen lite inredningstankar...
söndag 9 februari 2014
Odödlig tar vid efter
Livrädd, där kriminalkommissarie Lacey Flint nästan själv blev ett offer för den seriemördare hon jagade. Nu är hon tjänstledig och går i terapi för att bearbeta händelserna. Det går inget vidare. Hennes kollegor jobbar under tiden med grymma fall av barnmord som börjat inträffa med kusligt täta intervall i London. Oundvikligen blir förstås Lacey indragen mot sin vilja och ovanpå det utpekad som huvudmisstänkt av sin chef...
S.J. Bolton borgar för kvalitet vid det här laget och Odödlig är inget undantag. Bolton delar in historien i fyra delar; hon låter oss höra mördarens röst, vi får följa den traumatiserade 11-årige Barney som bor tvärsöver gatan till Lacey, Lacey själv när hon ger sig ut på oändliga träningsrundor för att bearbeta ångesten och så polisarbetet med de grymma morden. De fyra cirklarna börjar undan för undan flyta samman, men hur allt hänger ihop och vem som är att lita på ska man inte vara säker på förrän absolut sista sidan, om ens då.. Boken är så nagelbitande att jag fysiskt märker hur min andhämtning blir snabbare under sista tredjedelen och jag läser frenetiskt mig igenom en halv natt för att komma fram till slutet.
Det som är lite udda med denna delen är att Lacey närmast har en perifer roll, vilket kanske är naturligt då hon inte är aktiv som polis. I stället flyttas fokus mer till kollegorna Dana Tulloch och Mark Joesbury och man får mer inblickar i deras privatliv. Det funkar väl, men jag saknar Lacey på fältet. Det framgår än mer här hur psykiskt instabil hon är och en relation med Joesbury känns alltmer avlägsen, men hoppas, det gör jag ju. Hursomhelst, full pott till Odödlig!
Tack till Modernista för rec.ex.
torsdag 6 februari 2014
En av de största boknyheterna som cirkulerat i medierna idag är att Amazon säljer e-böcker på t.ex. norska och svenska som är översatta med google translate. För den som provat att översätta en text på det här sättet är det uppenbart att resultatet i bästa fall blir komiskt och i sämsta fall obegripligt och helt felaktigt.
Upptäckten gjordes för några dagar sedan av en norrman.
Aftonbladet skriver att det kan vara så att huvudmannen bakom översättningarna har gjort sig skyldig till brott mot upphovsrättslagen 51 §, det så kallade klassikerskyddet, som skulle kunna tillämpas då "ett litterärt verk återges offentligt på ett sätt som kränker den andliga odlingens intressen", trots att upphovsmännen avlidit för mer än 70 år sedan. Enligt lagen är det Svenska akademien som i så fall ska väcka talan - något som aldrig skett hittills.
Bokmässan Göteborg delar nyheten och ger ett exempel från Bram Stokers Dracula:
"Det var en hund howling hela natten under min fönster, vilket kan ha haft något att göra med det, eller det kan ha varit paprikan, för jag var tvungen att dricka upp allt vatten i min karaff, och var fortfarande törstig. Mot morgonen jag sov och väcktes av den kontinuerliga knackningar på min dörr, så jag antar att jag måste ha sovit gott då. --- Jag var tvungen att skynda frukost, för tåget började lite före åtta, eller snarare den borde ha gjort det, för efter att rusa till stationen vid 7:30."
Ja, det behövs väl inte mer än så för att konstatera kvalitén och misstänka att det nog inte är en riktig människa som ligger bakom översättningen. Men det som är komiskt alternativt kriminellt är att A.P. Notche står angiven som översättare på omslaget. $1.24 tycker Amazon att kalaset är värt.
onsdag 5 februari 2014
Någonstans i framtiden, jag är oklar på vilket år, så är universum invaderat av "Buggers"; telepatiska, fientligt inställda insekter som attackerar jorden. På en rymdstation har människorna därför etablerat en träningsskola för blivande befälhavare som ska besegra the buggers i strid en gång för alla.
Andrew - Ender - Wiggin är en av de utvalda, då han är unik i sitt välutvecklade, strategiska tänkande som är en enorm tillgång i de övningsstrider rekryterna dagligen ägnar sig i åt. Under åren i skolan är han totalt avskuren från sin familj och hans stora framgångar och lärarnas intrigerande ger honom få vänner; han måste bokstavligen slåss för sin överlevnad. Ender är sex år gammal.
Ender's game är en SF-klassiker som var vår senaste kandidat i bokklubben. Alla tyckte om den, de andra lite till sin förvåning då detta var deras första kontakten med SF-litteratur och de aldrig känt sig dragna till genren i tron att det bara är teknik, robotar, rymden och allmänt dödstråkigt. Nu utspelar sig Ender visserligen någonstans i universum, men egentligen hade man lika gärna kunnat förlägga själva grundstommen i handlingen till en internatskola.
Berättelsen om Ender är den om en underdog som måste navigera genom och slå sönder etablerade hierarkier. Det är en bok om gruppdynamik och ledarskap, om relationer till sina medmänniskor och att förstå vem man själv är.
Det dröjer inte många sidor innan jag kommer in i Ender's game; storyn fångar, det är spännande och vem älskar inte en underdog. Jag vet att många recensenter reagerar på Enders brådmogenhet och "vuxna" tänkande, men det stör mig inte alls. Han är ju ett strategiskt geni, men också uppenbart ett barn. Det tycker jag är tydligt i hans reaktioner på lärarnas instruktioner, de ensamma nätterna i bunkerbädden och hur han spelar sagodataspelet, som avslöjar mörkare sidor hos honom själv.
Ofta nämns också i recensionerna att Orson Scott Card tydligen är mormon och har uttalat sig kritiskt mot homosexuella, vilket får många att förkasta böckerna. Mot slutet kan möjligen andan bli åt det religiösa hållet, men jag vet inte; i det här fallet håller jag nog ändå isär sak och person och låter Enders spel stå för sig självt. Och det är en bra (ungdoms)bok och en utmärkt dörröppnare in till scifi-världen innan man börjar med tyngre saker...
Modernista har nyligen kommit med en nyutgåva av Enders spel och det var inte längesedan också filmen gick upp på bio.
måndag 3 februari 2014
Jaha, nu blev det ju lite oavsiktligt tyst här, men det var bara livet som kom emellan. Högen med orecenserade, utlästa böcker växer på skrivbordet medan jag parerar jobb och annat som tar tiden. Om jag nu ska skylla på något så har är detta vad jag i stället haft för mig senaste veckan:
Jobbat
Åkt tåg - i vanlig ordning till Helsingborg och i ovanlig ordning till Stockholm
Läst ut Here's looking at you (med tårarna trillandes, försummandes både man och barn)
Sett säsongspremiären av Sherlock under vilken Mattias Boström experttwittrade live
Varit på stor företagsfest i Stockholm med tema lila - det kanske syns på bilderna - men hade tyvärr ingen tid över att göra något annat
Ätit hotellfrukost, dvs en halv limpa Levain.
Köpt röd lampskärm och garderobslösning (ja, det tog sin lilla tid)
Spelat tennis
Halvjoggat till SiggeoAlex
Åkt skidor i skånska backen - korrekt, bestämd form på det
Bokat minipåsksemester (so happy!)
Sett DaVinci-koden på TV (för typ tredje gången. Och jag vill bara nämna att det är synd att Paul Bettany inte riktigt är till sin fördel här ...)
Bokat resa till
bokresan!
Arkiv
juli 2008
augusti 2008
september 2008
oktober 2008
november 2008
december 2008
januari 2009
februari 2009
mars 2009
april 2009
maj 2009
juni 2009
juli 2009
augusti 2009
september 2009
oktober 2009
november 2009
december 2009
januari 2010
februari 2010
mars 2010
april 2010
maj 2010
juni 2010
juli 2010
augusti 2010
september 2010
oktober 2010
november 2010
december 2010
januari 2011
februari 2011
mars 2011
april 2011
maj 2011
juni 2011
juli 2011
augusti 2011
september 2011
oktober 2011
november 2011
december 2011
januari 2012
februari 2012
mars 2012
april 2012
maj 2012
juni 2012
juli 2012
augusti 2012
september 2012
oktober 2012
november 2012
december 2012
januari 2013
februari 2013
mars 2013
april 2013
maj 2013
juni 2013
juli 2013
augusti 2013
september 2013
oktober 2013
november 2013
december 2013
januari 2014
februari 2014
mars 2014
april 2014
maj 2014
juni 2014
juli 2014
augusti 2014
september 2014
oktober 2014
november 2014
december 2014
januari 2015
februari 2015
mars 2015
april 2015
maj 2015
juni 2015
juli 2015
augusti 2015
september 2015
oktober 2015
november 2015
december 2015
januari 2016
februari 2016
mars 2016
april 2016
maj 2016
juni 2016
juli 2016
augusti 2016
september 2016
oktober 2016
november 2016
december 2016
januari 2017
februari 2017
april 2017
maj 2017
juni 2017
juli 2017
augusti 2017
september 2017
oktober 2017
november 2017
december 2017
januari 2018
februari 2018
mars 2018
april 2018
maj 2018
juni 2018